FØRSTELINJA: Å bruke førstelinjen der vi kan og sykehusene der vi må, er et grunnleggende prinsipp i den norske helsetjenesten. I dag fungerer ikke dette godt nok på øyehelsefeltet, skriver Hans Torvald Haugo.

Bruk optikerne til å kutte ventelistene

Innen øyehelsefeltet er det et stort potensial for bedre oppgavedeling mellom sykehusene og førstelinjen. Folk flest kan få hjelp hos optiker.

Publisert

Helseminister Vestre var på øyeavdelingen ved Drammen sykehus for å se hvordan de jobber mer effektivt og hjelper flere pasienter enn tidligere. Øyeavdelingen har fjernet flaskehalser og endret oppgavefordelingen mellom de ansatte. Køen har sluttet å vokse!

Tiden er inne for Vestre å stille krav til de regionale helseforetak om å sikre et godt samarbeid med førstelinjen på øyehelsefeltet

I Dagens Medisin 2 juli 2024 forteller avdelingsoverlege Marius Dalby hvordan de har snudd trenden med økende ventetider for folk med øyesykdom og skader. Slike snuoperasjoner passer godt i Vestre sitt ønske om å redusere ventetidene.

I dag er det øyepasienter ved sykehusene som opplever å miste synet mens de venter på hjelp. Vi håper flere sykehus kan la seg inspirere av snuoperasjonen i Drammen, som har klart å begrense den voldsomme veksten i ventetidene, men har foreløpig ikke klart å redusere den. Avdelingslederen trekker frem avtalespesialistene, de private øyelegene, som en viktig tilleggskapasitet.

Bedre oppgavedeling kan gi stor effekt

Norges Optikerforbund oppfordrer sykehusene til å se på mulighetene i hele behandlingskjeden.

Mye kan gjøres ved å bedre logistikken og oppgavefordelingen i spesialisthelsetjenesten. Helseminister Vestre har sørget for at friske midler er på plass og det gjøres en massiv innsats i sykehusene.

Vi må koble inn vidsynet; på mange felt vil en bedre oppgavedeling mellom sykehusene og førstelinjen gi stor effekt.

Ventetidene og fristbruddene har økt i sykehusene. Kø og kaos som rammer pasientene gir avisoverskrifter. Fristbruddene gir merkostnader og røde tall for sykehusene.

Et felt preget av køer og lange ventetider

Vestre tok raskt tak i dette etter at han ble helseminister – og lanserte Ventetidsløftet. Han fikk med seg tunge aktører som Legeforeningen, Sykepleieforbundet og Fagforbundet. Disse organisasjonene har forplikter seg til å bidra inn i dette viktige arbeidet.

Norges Optikerforbund er en liten organisasjon men representerer den største gruppen øyehelsepersonell. Vi bidrar også gjerne.

Øyehelsefeltet har i lang tid vært preget av køer og lange ventetider. Behovene er større enn tilbudet. Dette henger sammen med at kravene til synsfunksjonen øker i samfunnet vårt, at flere får synsutfordringer som følgesykdom og at vi lever lengre. Mange øyesykdommer står i nær sammenheng med alder og stadig flere får grå stær (katarakt), grønn stær (glaukom) og forkalkning på netthinnen (AMD).

Tenk nytt, bruk førstelinja

Optikere er øyehelsefeltets førstelinje. Innen øyehelsefeltet er det et stort potensial for bedre oppgavedeling mellom sykehusene og førstelinjen. Folk flest kan få hjelp hos optiker. Vi kan bruke diagnostiske medikamenter i dag, men bør kunne bruke terapeutiske medikamenter i fremtiden. Optikere i land vi ofte sammenlikner oss med tar større ansvar i øyehelsesektoren enn optikere i Norge.

Skal vi redusere presset i spesialisthelsetjenesten må det tenkes nytt.

Tjenester som i dag utføres av øyelege kan håndteres i førstelinjen, hos lokal optiker. Oppgavedeling er ikke bare fornuftig internt på en øyeavdeling i Drammen, det er også fornuftig i Buskerud – området øyeavdelingen dekker.

Det vil være bedre for pasientene som slipper å reise langt - og med kortere ventetid. Det vil spare unødvendige konsultasjoner på sykehusene, og frigjøre tid på øyeavdelingene, som kan brukes på de pasientene som trenger det mest.

Det er sløsing med samfunnets ressurser å bruke sykehustjenester der det ikke er nødvendig.

Å bruke førstelinjen der vi kan og sykehusene der vi må, er et grunnleggende prinsipp i den norske helsetjenesten. I dag fungerer ikke dette godt nok på øyehelsefeltet. Det er et stort potensial for bedre oppgavedeling. Det er relevant på flere fagfelt, og kan være vel så effektivt for å redusere ventetider og fristbrudd, som interne omstillingsprosjekter i sykehusene.

I årene fremover vil forekomsten av synsrelaterte utfordringer øke. Tiden er inne for Vestre å stille krav til de regionale helseforetak om å sikre et godt samarbeid med førstelinjen på øyehelsefeltet, for å bruke knappe personellressurser best mulig.

Powered by Labrador CMS