Gjør vaksiner gratis
Å skape et likeverdig tilbud for alle er et selvstendig argument for at vaksinene som inngår i vaksinasjonsprogrammene bør være gratis for innbyggeren.
Endelig fikk
vi et voksenvaksinasjonsprogram! Vaksiner er et av de mest effektive
forebyggende tiltakene vi har. Ved å begrense smitte i den ene enden, sørger vi
for et lavere trykk på helsetjenesten i den andre. Folkehelseinstituttet (FHI)
skriver i en fersk bekymringsmelding at mer enn 13.000 personer ble
innlagt på norske sykehus på grunn av influensa- eller koronasykdom forrige
vinter, samtidig som antall personer som tok vaksine mot de to sykdommene gikk
ned.
Større oppslutning om gratis vaksiner
Vaksinetretthet kan være årsak til lav vaksinasjonsdekning i den voksne befolkningen. Denne trenden ser vi ikke igjen i barnevaksinasjonsprogrammet. En vesensforskjell er at disse vaksinene er gratis. Sammenlignet med våre naboland er Norge alene om å kreve egenbetaling for influensavaksine for risikopasienter.
I samarbeid med fastlegene oppnådde Molde kommune rekordoppslutning om korona- og influensavaksinasjonsprogrammet forrige sesong. Oppslutningen var større om den gratis koronavaksinen, sammenlignet med influensavaksinen som innbyggerne måtte betale for. Dette til tross for at mange er mer skeptiske til koronavaksinen enn influensavaksinen. Pasientene trakk frem at de takket ja fordi rådet kom fra fastlegen som de har tillit til, og at vaksinen var lett tilgjengelig når fastlegekontorene tilbød den. At fastlege eller helsepersonell anbefaler vaksinen fremmer også FHI som det mest effektive enkelttiltaket for å øke vaksinasjonsdekning:. Dersom helsepersonell anbefalte vaksinen, vaksinerte 73 prosent seg, mot bare 16 prosent av de med samme risiko som ikke fikk en slik personlig anbefaling. Dette viser hvor viktig det er å inkludere fastleger i identifiseringen av de som er i risikogrupper, slik at legene kan gi råd om å ta vaksine.
Vil øke vaksinasjonsdekningen
Det foreslåtte voksenvaksinasjonsprogrammet inkluderer en påminnelse til innbyggerne over 65 år om å ta korona- og influensavaksine, og vil med stor sannsynlighet bidra til å øke vaksinasjonsdekningen. Innbyggerne trenger også påminnelse om andre vaksineintervaller, som for eksempel ved pneumokokk- eller kikhostevaksinasjon.
Kommunene har i flere år hatt ansvar for å gi innbyggerne sine et korona- og influensavaksinasjonstilbud. I det foreslåtte voksenvaksinasjonsprogrammet er det kun pneumokokkvaksinen som legges til. Det er en vaksine som fastlegene har gitt tilbud om i mange år til risikogrupper. Sett i lys av den aktuelle kikhosteepidemien burde kombinasjonsvaksinen for kikhoste, difteri, polio og stivkrampe også blitt prioritert i programmet. Utgiftene kikhosteepidemien har gitt i sykefravær, ville raskt vært inntjent, da dette er en vaksine vi allerede har en god pris på gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Å ha vaksiner i et program bidrar til at Norges innkjøp av vaksiner kan planlegges bedre. Da unngår vi – som nå – å stå uten vaksiner mot kikhoste til befolkningen, samtidig som smittetallene er høye.
Letter trykket på helsetjenestene
Luftveisinfeksjon er den nest vanligste årsaken til kontakt med fastlegen. Å spare enkeltpersonen og pårørende for alvorlig sykdom ved å vaksinere, og samtidig lette pågangen hos fastlege, legevakt og sykehus er et samfunnsmessig klokt og rimelig tiltak. Folk i risikogrupper opplever hver vinter at helsemyndighetene går ut i media om hvor viktig vaksinen er for den enkelte, og for å redusere overbelastningen av helsevesenet. Å gjøre vaksinene gratis ville gitt et tydeligere signal på hvor viktig vaksinasjon er for mange.
Sosiale forskjeller har betydning for helse og livsutsikter. Derfor er likebehandling, kanskje spesielt i helsetjenesten så viktig. Å skape et likeverdig tilbud for alle er et selvstendig argument for at vaksinene som inngår i vaksinasjonsprogrammene bør være gratis for innbyggeren.
Forslaget som ligger på bordet legger opp til delbetaling av korona- og pneumokokkvaksine, og full egenbetaling av influensavaksinen. Det viktigste vi kan gjøre for å forebygge alvorlig infeksjonssykdom og konsekvenser av sykdommen er å vaksinere. Hvis staten dekker vaksinene, og oppslutningen øker, sparer vi sykehusinnleggelser som skyldes sykdommen i seg selv, og behandling og oppfølging knyttet til komplikasjoner som hjerneslag og hjerteinfarkt. Britene har beregnet at voksenvaksiner kan spare samfunnet 19 ganger så mye som vaksinen koster. Det er få investeringer som kan vise til en lik avkastning!
Ingen oppgitte interessekonflikter