KREVENDE: Det er uklart om kommunene vil få økonomisk kompensasjon for å kunne tilby gratis koronavaksinasjon til høsten. Den økonomiske uforutsigbarheten gjør kommunenes viktige jobb med å sikre høy vaksinasjonsdekning svært krevende, skriver Marit Teigen Hauge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Helsegevinster på billigsalg

Jeg håper våre folkevalgte snart tar innover seg fagfolkenes entydige råd, og bevilger penger til et voksenvaksinasjonsprogram der vaksinene er gratis.

Publisert Sist oppdatert
Marit Teigen Hauge

1,4 milliarder kroner har den norske stat brukt på Ozempic-refusjon første halvår 2024. Samme sum ville finansiert fem år med gratis voksenvaksinasjonsprogram. Det ville forebygget den pågående kikhosteepidemien. Og det ville oppfylt det FHI mener er det viktigste tiltaket en kan gjøre for å forebygge komplikasjoner, senvirkninger og alvorlig forløp av influensa og covid-19. Trolig ville vi unngått en vesentlig andel av de 25 000 sykehus-liggedøgnene hvert år som skyldes lungebetennelse.

Oslo Economics har regnet ut at helvetesild, influensa, RS-virus og pneumokokksykdom alene kostet helsetjenestene 1,1 milliarder kroner i 2023. Produksjonstapet er estimert å være på 13,7 milliarder kroner. Dette er sykdommer vi har gode vaksiner mot i dag.

Høsten 2023 hadde fastlegekontorene i Molde kommune en storsatsing for å løfte vaksinasjonsdekningen mot influensa- og koronavaksine. Alle pasienter fikk en personlig melding fra fastlegen om at de var i risikogruppe, og at de kunne få vaksine på egne kvelder eller som drop-in. Resultatet av dette var at 68 prosent av menn over 65 år takket ja til influensavaksine, og 77 prosent takket ja til koronavaksine. Pasientene oppgav at de takket nei til influensavaksinen fordi den kostet penger. Gratis vaksiner er et folkehelsetiltak som likebehandler folk, uansett bakgrunn og livssituasjon. Norge er det eneste landet i Norden med egenandel for influensavaksinen.

Gratis vaksiner gir høy oppslutning

FHI sier at den skyhøye oppslutningen vi har i barnevaksinasjonsprogrammet kommer av at vaksinene er gratis, lett tilgjengelig og at arbeidet med vaksiner utføres av en helsetjeneste med høy kompetanse og tillit. Et voksenvaksinasjonsprogram må løses på samme måte. Kikhosteepidemien synliggjør de store vanskene FHI og kommuneoverleger har med å nå ut til befolkningen med vaksineråd. Anbefalingen om revaksinering hvert tiende år mot kikhoste/stivkrampe/polio/difteri er ukjent for en stor del av befolkningen. Vaksinen bør derfor inn i et voksenvaksinasjonsprogram som inkluderer informasjon og tilbud om vaksine til aktuelle personer.

Myndighetene fjernet i juni taksten fastlegene kunne få for å sette koronavaksiner. Det er uklart om kommunene vil få økonomisk kompensasjon for å kunne tilby gratis koronavaksinasjon til høsten. Den økonomiske uforutsigbarheten gjør kommunenes viktige jobb med å sikre høy vaksinasjonsdekning svært krevende.

FHI sine rapporter har vært klokkeklare om samfunnsnytten ved voksenvaksinasjon. De jobber nok en gang med en ny rapport om hvilke vaksiner som vil være nyttige å inkludere i et program. I runde på runde har det vært bred politisk enighet om innføring av voksenvaksinasjon i program. Men gang på gang strander det. Jeg håper våre folkevalgte snart tar innover seg fagfolkenes entydige råd, og bevilger penger til et voksenvaksinasjonsprogram der vaksinene er gratis. For en presset helsetjeneste vil ingen frukt være mer lavthengende enn forebygging gjennom voksenvaksinasjon.

Interessekonflikter: Marit Teigen Hauge har holdt foredrag mot honorar for GSK og AstraZeneca.

Powered by Labrador CMS