UNØDVENDIG: Vi trenger ikke å vente et par år til, til verktøy som AI-mind er ferdig utviklet, skriver Hanneke Rhodius-Meester. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Vi trenger ikke vente to år på en norsk KI-løsning

Verktøyene er her allerede. Det er viktig at vi knytter oss tettere til de store forskningsmiljøene i Europa i stedet for å velge vår egen vei og distansere oss fra resten av Europa.

Publisert Sist oppdatert
Hanneke Rhodius-Meester

Vi takker forfatterne av kronikken som ble publisert 9. september, for å påpeke at vi trenger digitale verktøy, basert på KI, i demensdiagnostikken.

Forfatterne skriver at vi ‘trenger ikke lete lenger enn til AI-Mind-forskningen’ og at de ‘er overbeviste om at AI-Mind kan bidra til at Norge tar en ledende internasjonal posisjon.’ Kronikken avsluttes med ‘teknologien som nå utvikles, kan tas i bruk om et par år. Tiden er inne for handling.’

Vi er enige med forfatterne i at vi må handle nå, og at vi ikke har noen tid å miste. Vi trenger derimot ikke utvikle mer teknologi, for teknologien er allerede tilgjengelig og i bruk i andre land. Vi må løfte blikket og lære av alt som allerede er blitt utviklet óg tatt i bruk, ikke langt fra landet vårt. Vi kan nevne eksempler som NeuroQuant, et verktøy som analyserer MR av hjernen automatisk og som i mange år har vært implementert i daglig drift på Hukommelsesklinikken, OUS. 

Anne-Brita Knapskog

Eksempler på andre europeiske diagnoseverktøy er ADappt, et verktøy som er integrert i nederlandske og svenske hukommelsesklinikker og som kan predikere hvem som vil utvikle demens (akkurat som AI-mind). Eller cNeuro, et digitalt diagnoseverktøy allerede ferdig utviklet i 2018 som kan predikere demens og skille mellom de forskjellige demenssykdommene.cNeuro er nå (fullstendig automatisk) integrert i primær- og spesialisthelsetjenester globalt, feks i Alzheimer Center Amsterdam, Karolinkska Institutet i Stockholm, og University of Eastern Finland i Kuopio. Og snart tas i bruk på OUS gjennom PROMINENT-prosjektet.

Verktøyene Ira Haraldsen og medforfattere etterlyser til bruk i demensdiagnostikken er allerede tilgjengelig, godkjent medisinsk utstyr i flere europeiske land og kan tas i bruk i Norge i morgen. Vi trenger ikke å vente et par år til, til verktøy som AI-mind er ferdig utviklet. Vi må ta i bruk verktøy som allerede er tilgjengelig og være villige til å forandre måten vi jobber på i klinisk praksis nå. Derfor er det viktig at vi knytter oss tettere til de store forskningsmiljøene i Europa i stedet for å velge vår egen vei og distansere oss fra resten av Europa. Vi ser fram til å bidra.

 Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS