Mange pasienter vil ha nytte av en helhetlig oppfølgingsplan i primærhelsetjenesten
Somatisk rehabilitering bør tilbys så nær pasientens og brukerens vante miljø som mulig. Dette er fordi trening og oppøving av funksjons- og mestringsevne har best effekt når det integreres i dagliglivets arenaer.
Rehabilitering defineres som målrettede samarbeidsprosesser mellom pasient, bruker, pårørende og tjenesteytere, kjennetegnet ved koordinerte, sammenhengende og kunnskapsbaserte tiltak. Formålet med rehabilitering er å gi individer som har eller risikerer å få begrensninger i sin fysiske, psykiske, kognitive eller sosiale funksjonsevne, muligheter til å oppnå den beste funksjons- og mestringsevnen, selvstendighet og deltakelse i utdanning, arbeidsliv og samfunnet generelt.
Nasjonal veileder for somatisk rehabilitering identifiserer personer med fysiske funksjonsevnebegrensninger som hovedmålgruppe. Rehabilitering omfatter tiltak og prosesser som sikter mot å gjenvinne eller opprettholde funksjons- og mestringsevne som er tapt eller står i fare for å tapes på grunn av sykdom, skade eller inaktivitet. Det overordnede målet er å oppnå høyest mulig grad av selvstendighet, deltakelse og livskvalitet. Tjenestene skal tilbys og ytes på en samordnet, tverrfaglig og planmessig måte, med fokus på både kvalitet for pasient og bruker samt effektiv ressursutnyttelse.
Organisering av rehabiliteringstilbud
Somatisk rehabilitering bør tilbys så nær pasientens og brukerens vante miljø som mulig. Dette er fordi trening og oppøving av funksjons- og mestringsevne har best effekt når det integreres i dagliglivets arenaer. Primærhelsetjenesten, som opererer nærmest der pasienten bor og deltar i samfunnet, spiller derfor en nøkkelrolle. Kommunene har det overordnede ansvaret for å tilby nødvendige helse- og omsorgstjenester, inkludert sosial, psykososial og medisinsk habilitering og rehabilitering.
Spesialisthelsetjenesten trer inn når tjenester krever spesialisert kompetanse og infrastruktur som ikke er hensiktsmessig å bygge opp på kommunalt nivå. Videre inngår regionale helseforetak avtaler med private rehabiliterings- og habiliteringsinstitusjoner for å tilby tjenester innen spesialisert rehabilitering, etter en anskaffelsesprosess i henhold til Lov om offentlige anskaffelser.
Regional vurderingsenhet (RVE)
RVE har en sentral rolle i å rettighetsvurdere henvisninger til spesialisert rehabilitering fra både primær- og spesialisthelsetjenesten for pasienter som ikke allerede er i et pasientforløp. Rettighetsvurdering følger gjeldende lover og forskrifter, som Lov om pasient- og brukerrettigheter og Forskrift om habilitering og rehabilitering. Enheten arbeider for å finne det riktige rehabiliteringstilbudet og samordne tilbudene i spesialist- og primærhelsetjenesten. RVE har også ansvar for å overvåke forbruket av plasser og utnytte kapasiteten optimalt i henhold til avtalt volum av rehabiliteringstilbud ved private institusjoner.
Vurdering av henvisninger til rehabiliteringsopphold ved private institusjoner
For at en pasient skal få rett til nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten, må to vilkår oppfylles ifølge prioriteringsforskriften: pasienten kan forvente nytte av helsehjelpen, og den forventede ressursbruken må stå i et rimelig forhold til den forventede nytten. Helsetjenester skal følge prinsippet om beste effektive omsorgsnivå (BEON), som innebærer at rehabilitering skal tilbys på lavest mulig nivå som er faglig forsvarlig. Mange henvisninger avvises hvis pasientens rehabiliterings behov kan ivaretas lokalt, eller pasienten ikke er ferdig utredet med tanke på aktuell problemstilling.
Hvor skal somatisk rehabiliteringstjenester tilbys?
En rapport fra Helsedirektoratet i 2012 presenterte en modell for å avklare ansvar for rehabilitering mellom kommune og spesialisthelsetjenesten:
Riksrevisjonen har påpekt at mange pasienter ikke får nødvendige rehabiliteringstjenester, og at samhandlingen mellom tjenestene ofte ikke fungerer optimalt. Anbefalingene inkluderer å styrke kommunenes rehabiliteringsarbeid, tydeliggjøre ansvarsfordelingen, og forbedre samhandlingen for helhetlige pasientforløp.
RVE mener mange pasienter vil ha nytte av en helhetlig oppfølgingsplan i primærhelsetjenesten, utarbeidet lokalt med fastlegen, og tilpasset pasientens behov. Ved komplekse tilstander eller når det vurderes behov for spesialisert kompetanse i rehabiliteringsprosessen, kan rehabilitering tilbys i spesialisthelsetjenesten, eksempelvis som rehabiliteringsopphold ved private institusjoner. Det er dog viktig at råd og anbefalinger fra slike opphold videreføres lokalt.
Alle kommuner og helseforetak er pålagt å ha en koordinerende enhet for rehabilitering. Disse enhetene skal bidra til planlegging, brukermedvirkning, og oversikt over tilbud. I spesialisthelsetjenesten finnes det koordinerende enheter på helseforetaks- og regionalt nivå, som har oversikt og formidler informasjon om habilitering og rehabilitering i helseregionen. Disse kan kontaktes ved behov for rådgiving innen rehabiliteringstjenester. Riksrevisjonens rapport har kommet med anbefalinger at de koordinerende enhetene i helseforetakene styrkes på en slik måte at de fungerer etter hensikten.
Ingen oppgitte interessekonflikter
LITTERATUR
· Forskrift om habilitering, rehabilitering og koordinator, §3. https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2011-12-16-1256/KAPITTEL_2#KAPITTEL_2. Lest 30.05.2024
· Nasjonal veileder: Rehabilitering, habilitering, individuell plan og koordinator. https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/rehabilitering-habilitering-individuell-plan-og-koordinator. Lest 30.05.2024
· Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m. (helse- og omsorgstjenesteloven), § 3-1, § 3-2. https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2011-06-24-30. Lest 30.05.2024
· Forskrift om prioritering av helsetjenester, rett til nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten og rett til behandling i utlandet (prioriteringsforskriften), § 2. https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2000-12-01-1208/%C2%A72a#%C2%A72a. Lest 30.05.2024
· Riksrevisjonen: Dokument 3:12 (2023–2024) Rehabilitering i helse- og omsorgstjenestene. https://www.riksrevisjonen.no/rapporter-mappe/no-2023-2024/rehabilitering-i-helse-og-omsorgstjenestene/. Offentliggjort 15.02.2024
· Regional vurderingsenhet (RVE) årsrapport 2023 (https://www.unn.no/avdelinger/nevro-ortopedi-og-rehabiliteringsklinikken/rehabiliteringsavdelingen/regional-vurderingsenhet-rve#les-mer-om-regional-vurderingsenhet-rve)
· St.meld. nr. 47 (2008–2009) Samhandlingsreformen. Rett behandling – på rett sted – til rett tid. St.meld. nr. 47 (2008-2009)
· Helsedirektoratet: Avklaring av ansvars- og oppgavefordeling mellom kommunene og spesialisthelsetjenesten på rehabiliteringsområdet, IS-1947. https://omsorgsforskning.brage.unit.no/omsorgsforskning-xmlui/bitstream/handle/11250/2495595/IS-1947.pdf?sequence=1&isAllowed=y. Utgitt: 02/2012