ENGASJEMENT: Vi er glade for alt engasjement om legers arbeidstid og lønn. Aktive medlemmer som fremmer forslag og deltar i diskusjoner er med på å påvirke hva Legeforeningen skal kreve i forhandlingene, skriver Anne-Karin Rime, Ståle Clementsen og Ingeborg Henriksen.

Vi må finne balansen mellom arbeidstid og vern

Legenes lønnssystem og arbeidstidsordninger er en levende diskusjon i Legeforeningen

Publisert

Thorbjørn Brook Steen skisserer en enkel løsning som han mener vil bidra til å få slutt på utbrente leger, nemlig å kvitte seg med frivillig utvidet arbeidstid (UTA) og styrke grunnlønnen i Dagens Medisin 4. oktober.

En av Legeforeningens viktigste oppgaver er å jobbe for at legene har et god arbeidsliv. Vi har de siste årene intensivert arbeidet med å sikre medlemmene et godt arbeidsmiljø, en forsvarlig arbeidsbelastning og at det utdannes flere leger, nettopp for å kunne ha et godt legeliv og ikke bli utbrent. Flere av kravene vi fikk innfridd i årets hovedoppgjør med Spekter viser det. Sammen med Spekter har vi også laget en veileder for forsvarlig arbeidstid til bruk for tillitsvalgte og ledere.

Tema for diskusjon

Hvordan legenes lønnssystem og arbeidstidsordninger skal reguleres i tariffavtalen, diskuteres på samlinger med tillitsvalgte og øvrige medlemmer i Legeforeningen. Våre endelige krav i tariffoppgjørene blir til gjennom en demokratisk prosess, basert på innspillene vi får fra medlemmene via tillitsvalgte i Yngre legers forening og Norsk overlegeforening.

Enkelte mener, som Brook Steen, at høyere grunnlønn vil kunne gjøre det lettere å fjerne UTA for legene. Andre peker på at satsen for å jobbe ekstra timer ikke bør reduseres, og at høy sats bidrar til at arbeidsgiver selv vil kunne redusere timetallet. En del leger ønsker å kunne jobbe utover vanlig arbeidstid. Og i mange fagfelt og virksomheter går ikke regnestykket opp hvis alle leger jobber 37,5 timer i uken.

I en slik situasjon, med til dels motstridene hensyn, må Legeforeningen selvfølgelig jobbe videre med å finne balansen mellom arbeidstid og vern. Og balansen mellom grunnlønn og betaling for ekstraarbeid. Målet om mer reelt vern og god lønn for normal arbeidstid står helt sentralt i dette arbeidet.

Medvirkning er avgjørende

Spørsmålet om hvor vide rammer for arbeidstid Legeforeningen skal gi arbeidsgiver i tariffavtalen, er også en levende diskusjon i foreningen. Saken fra ortopedisk avdeling ved Bærum sykehus den siste tiden, der arbeidsgiver og legene er uenige om det er forsvarlig eller ikke å jobbe 24-timers-vakter, viser at heller ikke det temaet er enkelt. Strammere rammer for daglig og ukentlig arbeidstid, med tilsvarende hyppigere vakter, kan for den enkelte oppleves mer belastende enn lengre perioder med sammenhengende arbeid.

Legenes vaktordninger i norske sykehus er svært ulike – og derfor har vi bestemmelser i den sentrale tariffavtalen som åpner opp for ulike løsninger. For å finne de gode og forsvarlige arbeidstidsordningene, er medvirkning fra tillitsvalgte og ansatte helt avgjørende. Rammeverket for dette er tariffavtalen, men viljen til å bruke rammeverket må også være til stede.

Vi er glade for alt engasjement om legers arbeidstid og lønn. Aktive medlemmer som fremmer forslag og deltar i diskusjoner er med på å påvirke hva Legeforeningen skal kreve i forhandlingene. Så gjenstår det å overbevise arbeidsgiver om at sykehusenes behov best ivaretas ved å innfri våre krav.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS