Even Hagelien, bransjedirektør NHO Service og handel

Kunstig konflikt om bemanning

Tilde Broch Østborg prøver i innlegg den 15. oktober å skape en kunstig konflikt. Innlegget kan leses som om NHO Service og Handel ikke har et klart standpunkt i spørsmål om aggressive bemanningsstrategier ved helsebemanning. Det er feil.

Publisert

Ja, det er riktig at vi på kort varsel ikke hadde anledning til å stille på Dagsnytt 18 og debattere hvordan helsebemanningsbyråer rekrutterer sine ansatte. Men dette betydde ikke at vi ikke reagerte sterkt på historien som Mette Løkeland-Stai skrev om i sin kronikk «Gribbane». Dette kom tydelig frem i vårt tilsvar den 11. oktober.

Der skriver vi at bemanningsbransjen skal være en medspiller, ikke en motspiller, for det offentlige helsevesenet i Norge. Dette innebærer at vi tilfører kapasitet, ikke undergraver den. Da kan vi ikke drive aktiv headhunting på norske sykehus og i kommuner. Dette er de aller fleste helsebemanningsselskaper i Norge innforståtte med. Derfor kommer ca 80 prosent av vårt personell fra utlandet. Blant de 20 prosent norske helsearbeiderne ville det store flertall vært tapt for helsevesenet om de ikke jobbet via våre bedrifter. Vi ansetter f.eks. mange pensjonister.

Broch Østborg mener at det faller på sin egen urimelighet når jeg uttalte meg til Dagens Medisin om at regelen om å ikke aktivt rekruttere fra offentlig helsevesen ikke er en regel som våre medlemmer skal trenge å minnes på. Men det jeg uttalte var følgende: «Våre medlemmer skal ikke trenge noen påminnelse om at det blir feil å aktivt headhunte helsepersonell ansatt i det offentlige helsevesenet. Selve virksomhetsidéen til bemanningsbyråene er å bidra med kapasitet når kundene ikke klarer å dekke dette med egen bemanning. Det ligger i sakens natur at det ikke er bærekraftig å aktivt hente dette personellet fra kundene som man skal bistå.»

Dette står vi for. Vi er helt klare på at bemanningsbedrifter ikke skal headhunte fra det offentlige helsevesenet og er også trygge på at de fleste av våre medlemmer forstår dette.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS