TILLIT: For å gjenopprette tilliten til systemet som skal beskytte ofre og forhindre overgrep, forventer vi at de aktuelle instansene støtter kravet om en havarikommisjon, skriver Bjarne Hansen (avbildet) og Line Kolstad Røseth.

Vi trenger en havarikommisjon etter Frostasaken

Når en lege kan forgripe seg på rundt 100 pasienter gjennom to tiår uten å bli stanset selv etter gjentatte varsler, må vi finne ut hvordan systemet sviktet. Det handler om pasientsikkerhet. Det handler om rettssikkerhet. Og det handler om å gjenopprette troen på at man er trygg hos legen.

Publisert

Landsforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO) krever at det opprettes en uavhengig havarikommisjon for å granske systemsvikten vi har sett i Frostasaken. Den aktuelle legen som nå står nå tiltalt for alvorlige overgrep mot rundt 100 av sine tidligere pasienter har erkjent flere av de aktuelle forholdene, inkludert en rekke voldtekter.

Saken er forferdelig i seg selv, og den avslører med full tyngde dype og systematiske mangler i hvordan varsler om overgrep blir håndtert av offentlige instanser. Allerede for 18 år siden kom det første varselet mot legen. Siden den gang har det kommet en rekke varsler, som gang på gang har blitt ignorert, avvist eller behandlet på en måte som har gjort det umulig å stoppe overgrepene.

Systemsvikt på mange nivåer

Saken involverer en rekke instanser som påtalemyndighet, statsforvalter, fylkeslege, sakkyndige og kommuneadministrasjon. Håndteringen representerer et dobbelt svik: Først overgrepene, dernest en institusjonell unnlatelse som har forsterket ofrenes smerte og mistillit. Når helsepersonell – personer vi skal stole på for hjelp og beskyttelse – misbruker sin posisjon, blir skadevirkningene for ofrene ofte alvorlige og langvarige. Når varsler om slike overgrep ikke utløser handling, blir traumet forsterket og tilliten til systemet undergravd.

Et krav om uavhengig granskning

Hvis ikke en sak som dette etterfølges av en grundig, uavhengig granskning av alle involverte instanser, er det å gamble med helsa til ofre, pårørende og fremtidige utsatte og sårbare mennesker. For hvor skal tilliten komme fra dersom vi ikke får gode forklaringsmodeller og forsikringer om at en ny Frostasak ikke skal kunne skje igjen? Vi krever at regjeringen, som øverste forvaltningsmyndighet, setter ned en havarikommisjon for å:

1. Kartlegge hva som gikk galt i håndteringen av varsler om overgrep.

2. Ansvarliggjøre alle involverte instanser.

3. Sikre konkrete tiltak som forhindrer at slike systemsvikt kan skje igjen, noe sted i landet.

Uavhengig kontekstuell gransking

Regjeringens beslutning om å legge ned Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (UKOM) blir nærmest tragisk i denne sammenhengen. Vi i LMSO mener at UKOM er den instansen som har vist både størst evne og vilje til å ettergå hva som skjedde i dette enorme sakskomplekset. UKOM kan operere uavhengig av forvaltning og administrasjonen som er under gransking, og bør heller få videreført og utvidet sitt mandat til å omfatte både helsetjenestene og konteksten de utføres i Frostasaken viser med all tydelighet at systemsvikt kan være sammensatt og omfatte ulike instanser og tjenester, og vi har alt å vinne på å se dem i sammenheng.

Gjenoppbygging av tillit

For å gjenopprette tilliten til systemet som skal beskytte ofre og forhindre overgrep, forventer vi at de aktuelle instansene støtter dette kravet om en havarikommisjon. Bare gjennom åpenhet, ansvarlighet og vilje til forbedring kan man vise respekt for ofrene og bidra til å sikre at lignende overgrep aldri skjer igjen. Katastrofen er allerede et faktum. Nå må vi sørge for at den aldri kan gjenta seg.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS