FLYTDIAGRAM TENKT SCENARIO: Flytdiagrammet viser 3644 akutte myokardinfarkt i Nordland over 6 år og 4 måneder i et tenkt scenario. Et døgnåpent PCI-senter i Bodø ville kunne ha behandlet 1140 hjerteinfarkt effektivt innen to timer, mot 493 med trombolyse, skriver artikkelforfatter Trond Olav S. Madsen.

Trombolyse strekker ikke til, og nordlendingene trenger ikke stå med lua i hånda. Det finnes PCI

Takk til kollega Hoven for hans kommentar til mitt innlegg «Lite bråk om PCI i Nordland». Hoven ønsker en mer presis og faktabasert fremstlling av helsetilbudet til hjertepasienter i Nord-Norge, så da forsøker jeg med det.

Publisert Sist oppdatert

Hoven skriver at «det er lagt inn et sammentreff der akuttmedisinsk kommunikasjonssentral holder flyet på bakken slik at mannskapet på ambulansefly ikke skal måtte avspasere påfølgende dag, noe som forsinker behandlinger ytterligere noen timer». Data fra Luftambulansetjenesten viser at forsinkelsen ikke er et «sammentreff», men et resultat av utilstrekkelig ambulanseflykapasitet. For å løse dette kan et nytt ambulansefly hjelpe, men det vil koste minst 60 millioner kroner årlig for Helse Nord (1). Det er urealistisk at flyet avsettes kun til hjertepasienter, og dermed blir nytten redusert. Et døgnåpent PCI-tilbud i Bodø vil mest sannsynlig løse hele problemet og koste mindre. 

FORSINKELSE VED VAKTBYTTE: Tabellen viser en forsinkelse i lufttransport ved vaktbytte og for å unngå overtid, ifølge artikkelforfatter.
Trond Olav S. Madsen, overlege i anestesi ved Nordlandssykehuset HF Bodø.

Statsforvalteren har nylig åpnet tilsyn med Helse Nords prosedyre PR53116, som legger opp til forskjellsbehandling av hjerteinfarktpasientene i Nordland. Det kan også stilles spørsmål om Luftambulansens rutinemessige forsinkelser av hjerteinfarktpasienters transport til Tromsø for å unngå overtid for flygerne er lovlige.

Hoven skriver at trombolyse er «første og viktgste behandling for de fleste med akutt hjerteinfarkt i Nord-Norge». Slik er situasjonen i dag, men det trenger ikke forbli slik. Trombolyse alene er ofte ikke tilstrekkelig. Som Hoven påpeker, kan mange pasienter ikke få trombolyse fordi de bruker blodfortynnende midler. Ifølge reseptregisteret gjelder dette 46 % av nordlendinger i alderen 70-74 år. For pasienter som kan få trombolyse, virker den ikke for en av tre (2). Disse pasientene er derfor avhengige av rask rednings-PCI. Det er fordelaktig at helikoptre står klare og at PCI er tilgjengelig nærmest mulig.

I tidsskriftet Circulation sies det at «akilleshælen ved trombolyse-strategi er mislykket reperfusjon og økt intrakraniell blødning». Opptil halvparten av nordlendinger med akutt hjerteinfarkt av STEMI-type har bare PCI som effektiv behandling. Også opptil 25 % med NSTEMI-infarkt trenger PCI innen to timer på grunn av tette koronarårer. Trombolyse er ikke et alternativ for disse pasientene (3). Hoven etterlyser en «fremstilling som først blir interessant med kommentar om hvor mange pasienter dette gjelder». 

Flytdiagrammet viser 3644 akutte myokardinfarkt i Nordland over 6 år og 4 måneder i et tenkt scenario. Et døgnåpent PCI-senter i Bodø ville kunne ha behandlet 1140 hjerteinfarkt effektivt innen to timer, mot 493 med trombolyse. Hoven kommenterer imidlertid ikke hovedbudskapet mitt; at prosedyren PR53116 kan være ulovlig. 

Antagelsen styrkes av at Statsforvalteren har åpnet tilsyn mot Helse Nord av samme grunn. Evalueringsrapportens leder Rune Wiseth burde ha forstått at prosedyren PR53116 kunne være ulovlig. I stedet rettet han beskyldninger mot Nordlandssykehuset for ikke å følge den, noe som setter spørsmålstegn ved hans uavhengighet og rapportens troverdighet. Evalueringsrapporten har også brukt et ikke-representativt tallm«»ateriale.

 Hjerteinfarktregisteret har senere levert korrigerte tall til Helse Nord som ikke viser noen økt mortalitet i Bodø etter oppstart av PCI, motsatt av hva som ble rapportert under Wiseths pressekonferanse og i innlegget til Kåre Bønaa (4). 

Det er uheldig at Helse Nord ikke har opplyst om dette. Hele prosessen minner om boken «Katarina Blums tapte ære» av Heinrich Bøll, hvor oppdiktede opplysninger ødelegger en persons liv og rykte uten hensyn til sannheten. Når de fiktive dataene først var publisert, var det for sent. Jeg håper kollega Hoven kan være enig i at det er gode argumenter for et døgnåpent PCI-tilbud i Bodø. Det vil sannsynligvis sikre pasientene i Nordland, inklusive Hovens pasienter i Vesterålen, rask og god hjerteinfarktbehandling, på høyde med tilbudet pasientene rundt universitetssykehuset i Tromsø har. En tilleggsgevinst vil også være økt beredskap og kapasitet på ambulansefly og helikopter når man ikke trenger å transportere mange hjerteinfarktpasienter så langt. 

Referanser: 

1. Jagtenberg CJ, Uleberg O, Bjørnelv GMW, Røislien J. Utopia for Norwegian helicopter emergency medical services: Estemating the number of bases needed to radically bring down response times, and lives needed to be saved for cost effectiveness. PLOS ONE. 2023 Mar 30;18(3):e0281706. 

2. Alexander T, Kumbhani DJ, Mullasari Sankardas A. The Future of Pharmacoinvasive Therapy for ST-Segment-Elevation Myocardial Infarction Reperfusion in the Post-STREAM Era. Circulation. 2024 Mar 5;149(10):732–3. 

3. Internetmedicin [Internet]. 2024 [cited 2024 Apr 27]. Koronarangiografi/PCI i Sverige. Available from: https://www.internetmedicin.se/kardiologi/koronarangiografipci 

4. Bønaa KH. Helsegevinst eller helseskade i Nord-Norge ved PCI i Bodø? [Internet]. 2024 [cited 2024 Apr 30]. Available from: https://www.nordnorskdebatt.no/5-124-307075

Powered by Labrador CMS