DEDIKERTE: Jordmødre er dedikerte til å tilby sikker og god omsorg til kvinner, og vi ser på vårt arbeid som en del av et helhetlig helsevesen. Det er et tydelig signal når stadig flere kvinner søker seg til jordmor, skriver Hanne Charlotte Schjelderup

Fra stykkevis og delt til en sammenhengende fødselsomsorg

Helsetjenesten glipper på viktige kvinnehelseområder. La oss heller styrke det tverrfaglige samarbeidet.

Publisert Sist oppdatert

I Dagens Medisin 4. april spør Fredheim og Mogstad «Hvor det blir av fastlegene i svangerskapsomsorgen». De uttrykker bekymring for at svangerskapsoppfølgingen i større grad gjennomføres av jordmødre, selv om tallene viser at fastlegene har nær halvparten av svangerkapsoppfølgingen. Vi ser at endringer i svangerskapsomsorgen har skapt noen utfordringer, særlig med dobbeltkontroller og uklar ansvarsfordeling. Dette er en utfordring som bør adresseres gjennom bedre samarbeid og tydelige retningslinjer, for å sikre en helhetlig og koordinert omsorg for kvinnen.

Det handler om opplevelse av å ikke bli sett eller hørt.

Vi i Jordmorforbundet NSF ønsker å understreke at vi alle jobber mot det samme målet: å gi kvinner den beste omsorgen gjennom svangerskap, fødsel og barseltid. Det er flott at gravide kvinner har flere valgmuligheter, slik at de selv kan velge den svangerskapsomsorgen som best passer deres behov, slik Helsedirektoratas retningslinjer sier de skal ha mulighet til. Denne valgfriheten må vi verne om. Det er ikke et problem at kvinner velger jordmor, det er et tegn på at de ser verdi i den omsorgen jordmødre gir.

Kvinnene står fritt til å velge

Leger som gjør en god jobb i svangerskapsomsorgen tiltrekker seg gravide kvinner, det samme gjør jordmødre som kvinner er fornøyde med. Her står kvinner fritt til å velge. Forskning og brukererfaring bekrefter at kontinuitet og trygghet i relasjonen mellom helsepersonell og kvinne er avgjørende for god fødselsomsorg. Vi vil samtidig poengtere at jordmødrene ønsker et tett tverrfaglig samarbeid med fastleger og gynekologer om svangerskapsoppfølgingen. Regjeringen ser betydningen av kontinuitet i fødselsomsorgen. De vil at kvinner skal oppleve et sammenhengende, trygt og helhetlig tilbud gjennom svangerskap, fødsel og barselstiden gjennom god bruk av personell og kompetanse. Nasjonal helse- og samhandlingsplan legger til bedre rette for sammenhengende oppfølging gjennom kombinerte stillinger for jordmødre. Dette vil gi en kontinuitet for den gravide med samme jordmor både i svangerskap, fødsel, følgetjeneste og barsel/hjemme optimalt sett. Det gir også bedre samhandling mellom sykehus og kommune.

Prosjekt Min jordmor i Drammen kommune fikk over 120 søkere på en uke da det ble lansert 3. mars 2025. Dette viser hvor stort behovet for denne typen oppfølging er blant kvinner. Organiseringen er kostnadseffektiv i et samfunnsperspektiv. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler derfor slik oppfølging av gravide, fødende og barselkvinner, og erfaring fra andre land viser at dette både er gunstig og gjennomførbart. 

Helsetjenesten glipper på viktige kvinnehelseområder. La oss heller styrke det tverrfaglige samarbeidet. Gravide og kvinner i overgangsalderen får ikke den oppfølgingen de trenger. Flere tverrfaglige tiltak og bedre bruk av jordmødres kompetanse kan gi lavere sykefravær og store samfunnsbesparelser. Prosjekter ledet av jordmor gir en sterk nedgang i sykefraværet hos kvinner i sårbare livsfaser med stor samfunnsgevinst. Jordmødre har spesialkompetanse på svangerskap og kunnskap om arbeidsbelastninger som er forsvarlige for gravide og kvinner med plager i overgangsalder. Vi har kunnskap om vanlige overgangsplager og kan veilede kvinner i bruk av hormonbehandling og andre tiltak. Resultatet er bedre tilrettelegging, mer kunnskap om kvinnehelse på arbeidsplassene og færre unødvendige sykefraværsdager. 

Økende sykefravær

Vi er enig med Fredheim og Mogstad at det er unødvendig med dobbeltime for kvinner som ønsker sykemelding. Men i stedet for å frata kvinner valgfrihet til å velge den svangerskapsoppfølgingen de ønsker, vil vi foreslå en løsning som gir bedre flyt og sparer kostnader: Løsningen er å gi jordmødre sykemeldingsrett.

Vi skriver allerede svangerskapspenger, som er et lignende tiltak. Gravide står for en tredel av alle fraværsdager blant kvinner i alderen 20 til 39 år. Bare en liten del av dette fraværet skyldes komplikasjoner i graviditeten, sykdom hos mor eller fare for fosteret. Det er bedre for kvinner som følges opp av jordmor å få vurdert arbeidsevne og nødvendige tiltak i én og samme konsultasjon. 

Vi trenger hverandre

Fastleger, jordmødre, gynekologer og annet helsepersonell må samarbeide tettere rundt kvinners helse. Jordmødre er dedikerte til å tilby sikker og god omsorg til kvinner, og vi ser på vårt arbeid som en del av et helhetlig helsevesen. Det er et tydelig signal når stadig flere kvinner søker seg til jordmor – og når noen kvinner til og med velger å føde hjemme uten helsepersonell til stede. Det handler om opplevelse av å ikke bli sett eller hørt. 

Vi må ta utviklingen på alvor. Vi må sikre trygghet, kontinuitet og helhet – og ikke minst: at kvinnehelse organiseres på kvinners premisser.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS