Stoltenberg om jobbyttet: -Hadde ikke lyst til å slutte
– Det blir nok tidvis fryktelig og veldig vemodig, sier Camilla Stoltenberg til Dagens Medisin om jobbyttet fra FHI til Norce.
Camilla Stoltenberg blir ny konsernsjef i forskningskonsernet Norce, har et enstemmig styre vedtatt. Hun starter i jobben 1. oktober, selv om åremålet for FHI-jobben i utgangspunktet ikke går ut før neste år.
Stoltenberg forteller til Dagens Medisin at hun ble kontaktet om Norce-jobben.
– Jobber jeg har lyst på, er sjeldne. Det tok litt tid å sette seg inn i hva jobben handler om, men det handler om forskning og innovasjon, på oppdrag for offentlige aktører og næringsliv. Det er jeg opptatt av, og jeg gleder meg til å ta fatt på den nye jobben.
Norce har 800 ansatte. 200 av dem er innenfor helse og samfunn. Stoltenberg ser klare fellestrekk mellom Norces helseforskning og FHI.
– I FHI har forskningen et spenn fra nær grunnforsking og laboratoriebasert forsking, til samfunnsmedisinsk og samfunnsvitenskapelig forskning, så det er ikke ukjent for meg at man er tett på det samfunnsmessige, sier Stoltenberg.
Hun understreker imidlertid at det er for tidlig å si noe mer om i hvilken retning hun vil ta Norces forskning.
– Det er for tidlig. Jeg skal sette meg inn i det, men jobben min er jo å styrke Norces forskning på alle områder.
Vil savne FHI
– Hva vil du savne i FHI?
– Det meste. Jeg vil savne samfunnsoppdraget, menneskene og samarbeidspartnerne. Jeg er veldig begeistret for den jobben jeg har, og jeg har ikke hatt noe ønske om å skifte, sier Stoltenberg.
Men hun håper at hun rekker å utrette en god del før hun slutter.
– Ja, det håper jeg virkelig. FHI er midt oppe i en krevende nedbemanning og omstilling, og det er viktig å gjennomføre den på en best mulig måte, sier Stoltenberg.
Hun trekker også fram et nytt nasjonalt kompetansemiljø for helsestasjon og skolehelseteam som skal etableres i Levanger.
– Det er to eksempler på noe jeg tenker at jeg skal rekke å komme videre med før jeg slutter.
– Hvordan blir det å forlate det du ikke rekker å bli ferdig med?
– Det blir nok tidvis fryktelig og veldig vemodig for meg. Men FHI vil være i trygge hender, for det er mange andre svært flinke folk her som er godt inne i oppgavene.
– Hva er du spent på?
– Det er mye jeg er spent på i Norce. Det blir nye medarbeidere, nye oppgaver og mye å lære. Som i FHI vil det være utfordringer i enhver organisasjon som må skaffe inntekter, samtidig er det en drivkraft.
Oppdragsbasert forskning
Stoltenberg mener imidlertid at FHI har rustet henne godt for å jobbe med et institutt som får inntekter gjennom oppdragsbasert forskning.
Selv om FHI får midler over statsbudsjettet, viser Stoltenberg til at nesten 20 prosent av FHIs budsjett og det meste av forskningen ved instituttet er finansiert med midler hentet gjennom søknader til blant annet Forskningsrådet, EU og National Institutes of Health i USA. FHI har også oppdrag for andre direktorater og departementer enn Helsedepartementet.
– Den økonomiske forutsigbarheten i FHI har vært større for den eksternt finansierte forskningen, enn for midlene som kommer over statsbudsjettet, sier Stoltenberg.
Akkurat hva hun skal gjøre for forskningen i Norce vil hun ikke svare på ennå.
– Det er for tidlig - du kan spørre meg ved slutten av dette året.