SYLTYNT NÅLØYE: slik unntaksordningen er foreslått, er vi redd den stiller for strenge krav. Resultatet kan bli en ordning med et syltynt nåløye som nesten ingen kommer gjennom.

Unntaksordningen må gi enkeltpasienter behandling raskere

Snart kommer en ny ordning som skal gjøre at de sykeste pasientene får raskere tilgang på nye medisiner som gir håp, men hvor mange slipper egentlig gjennom det syltynne nåløyet?

Publisert Sist oppdatert

Kreftforeningen var blant mange som jublet da helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre i fjor sommer varslet en ny ordning der enkeltpasienter kan søke om behandling etter at Beslutningsforum for nye metoder har sagt nei på gruppenivå.

Fram til nå har det i praksis vært nesten umulig å få en behandling etter et nei i Beslutningsforum, med mindre du er veldig heldig eller veldig ressurssterk. Endelig skulle det bli mulig å få behandling likevel, uten å måtte ta fram lommeboken, gå igjennom lange klageprosesser gå rettens vei eller til og med melde flytting til utlandet

Alle pasienter har rett til forsvarlig helsehjelp basert på en individuell vurdering. Et nei i Beslutningsforum gjelder på gruppenivå, men det betyr ikke automatisk nei til alle enkeltpasienter. Dette var et viktig premiss da Stortinget vedtok systemet for Nye metoder: Det skal fortsatt være rom for å gi behandling, hvis det er det som skal til for å gi forsvarlig helsehjelp. 

Fungerer ikke i virkeligheten

I virkeligheten har det ikke fungert sånn. Ekspertpanelet, som skal vurdere alternative behandlingsmuligheter for alvorlig syke pasienter, har ikke engang lov til å nevne behandlinger som Beslutningsforum har sagt nei til.

Derfor er det på høy tid med en ny ordning. En mulighet for behandlende leger til å søke på vegne av pasientene sine, og få en rask og rettferdig avklaring. Men nå som vi ser hvordan ordningen faktisk er utformet, er vi bekymret. 

Våre jurister i Kreftforeningen, som har lang erfaring med å hjelpe pasienter i møte med helsevesenet, mener at den nye ordningen er strengere enn det loven åpner for. Vi deler bekymringen til Legeforeningen og professor i helserett, Anne Kjersti Befring. Det er særlig alvorlig hvis fagdirektører får siste ord alene. I Danmark er det behandlende lege som til syvende og sist avgjør. Det mener vi er mer i tråd med pasientens rettigheter. 

Mange kreftpasienter i en desperat situasjon tar kontakt med oss og spør når unntaksordningen vi jublet for, er på plass. Vi er derfor glade for at den nå endelig ser ut til å komme, men slik den er foreslått, er vi redd den stiller for strenge krav. Resultatet kan bli en ordning med et syltynt nåløye som nesten ingen kommer gjennom. 

Det vil ingen være tjent med, og vi tror heller ikke det er det Vestre ønsker.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS