
Vi må ha nok folk på jobb i helsevesenet
SV har fremmet 20 forslag i Stortinget for å få bukt med bemanningskrisa i helsektoren.
Mange sykepleiere og leger vurderer å slutte på grunn det de opplever som et uutholdelig arbeidspress og dårlige arbeidsforhold. Hele 5 000 av ca. 12 000 sykehusleger rapporterer at de er usikre på om de vil fortsette i jobben om 2 år. Dette er alarmerende signaler som vi ikke kan ignorere. Vi mangler allerede både sykepleiere, helsefagarbeidere, jordmødre og leger i stort omfang. Om vi ikke tar grep nå vil situasjonen bli mye verre om få år.
Det første vi må gjøre er å ta tak i arbeidsforholdene, slik at folk klarer å stå i jobbene sine. Vi må selvfølgelig, slik regjeringen har foreslått, regulere etableringen av nye kommersielle aktører bedre, men like viktig er det å sørge for at det offentlige helsevesenet har arbeidsforhold som gjør at helsefagarbeidere, sykepleiere og leger vil stå i dem.
Nok folk på jobb er avgjørende for både å kunne rekruttere og beholde helsepersonell.
SV vil ha forpliktende plan og lovendringer som styrker det psykososiale arbeidsmiljøet for helsepersonell i både primær- og spesialisthelsetjenesten. Vi vil be regjeringen lage tiltakspakke som sørge for helsepersonell ikke slutter i den offentlige helsetjenesten og går over i den kommersielle helsetjenesten.
Økt grunnbemanning og mindre innleie
At det offentlige helsevesenet har gjort seg avhengige av bemanningsbyråer, påfører staten og kommunene enorme kostnader. Sykehus og kommunehelsetjenesten i 2023 i Norge 3,7 milliarder på vikarinnleie. I 2023 brukte kommunene minst 1,9 milliarder kroner på innleie fra bemanningsbyråer, og det koster kommunene omlag 2,5 ganger mer å leie inn helsepersonell, enn det det koster å ha fast ansatte.
SV vil fjerne unntaket i arbeidsmiljøloven som åpner for tidsbegrenset innleie av helsepersonell, slik at man reduserer bruken av innleie og kommersielle vikarbyråer i helsesektoren. Samtidig vil vi få på plass nasjonale planer for å etablere flere interne bemanningsenheter i helseforetakene og kommunene, og øke bevilgningene til dette formålet i statsbudsjettet for 2026.
Videre foreslår vi at regjeringen i samarbeid med KS og arbeidstakernes organisasjoner oppretter et nasjonalt program for økt grunnbemanning i helse- og omsorgstjenesten. Programmet må inneholde konkrete tiltak for å bidra til lokalt forankrede prosjekter for økt grunnbemanning og mindre vikarbruk.
Mer kompetanse
En viktig brikke i arbeidet med å sørge for at folk kan stå i jobbene sine, er å sørge for at de får brukt og utviklet kompetansen sin. Derfor ber SV regjeringen komme tilbake til Stortinget med en plan om å forbedre oppgavedelingen mellom yrkesgrupper i helsesektoren. Vi må få rett kompetanse på rett plass.
SV krever også en forpliktende plan for å sikre faglig utvikling og kompetansetiltak for å kunne beholde helsepersonell, øke utdanningskapasiteten innen helse- og omsorgsutdanninger og øke rekrutteringen til helseutdanningene.
Sats på AKS og Fagskolene!
Mer klinisk kompetanse er avgjørende, særlig i en kommunehelsetjeneste som må håndtere stadig mer komplekse pasientforløp. Derfor vil vi i statsbudsjettet for 2026 styrke bevilgningene til avansert klinisk allmennsykepleie (AKS), og foreslå satsing på flere fagskoleutdanninger som gir helsefagarbeidere bedre, klinisk kompetanse.
SV vil også sikre kommunene rammer til å legge til rette for gode praksisplasser for lærlinger og helsepersonell under utdanning i kommunehelsetjenesten, og utrede en plikt for kommunene til å ta del i utdanningen av helsepersonell.
Ta grep nå!
For å dekke behovet for helsepersonell, trenger vi ca. 4600 nye årsverk bare i kommunene. I tillegg kommer behovet som er i helseforetakene. Nok folk på jobb er avgjørende for både å kunne rekruttere og beholde helsepersonell. SV vil invitere de andre partiene på Stortinget til å bli med på dugnad. La oss få nok folk på jobb i vår felles helsetjeneste!
Ingen oppgitte interessekonflikter