Mangler tiltak mot legemiddelmangel
De viktigste årsakene til legemiddelmangel finnes utenfor Norge. Likevel er det mye som kan gjøres nasjonalt for å sikre at apotekene får tak i de legemidlene pasientene trenger.
Den statlige prisreguleringen i Norge fører til svært lave legemiddelpriser sammenlignet med andre europeiske land. Når vi samtidig er et lite marked, kan det føre til at leveranser til Norge ikke blir prioritert i mangelsituasjoner. Justering av for lave priser, er ett av virkemidlene som må vurderes.
En gjennomgang av parallelleksport indikerer at dette ikke har bidratt til legemiddelmangel i Norge.
Mangelsituasjonene varer lenger
Ut fra den informasjonen norske myndigheter publiserer, er det ikke klart om antall legemiddelmangler øker, men det ser ut til at manglene varer lenger. Leverandørene av legemidler skal varsle om leveringsproblemer to måneder før de oppstår. Mer enn halvparten av manglene er imidlertid meldt samme dag som eller etter at problemene oppstod.
Tidligere varsler om mangler ville gjort det lettere for grossistene å finne alternative løsninger. I dag kommer de på etterskudd fordi mangelen allerede er et faktum før vi kan begynne å lete etter gode alternativer. Det er også et problem at mangellisten fra Direktoratet for medisinske produkter (DMP) føres på en måte som gjøre den lite egnet til fortløpende analyser av situasjonen.
Grossist og apotek finner ofte løsninger
En kartleggingsstudie i apotek viser at 97 prosent av pasientene umiddelbart fikk utlevert nøyaktig det legemidlet legen hadde rekvirert. Av de siste 3 prosentene fikk ca. to tredeler legemidlet med noe forsinkelse eller en annen pakning som dekket behovet. For opp mot en prosent av reseptekspedisjonene ble det ikke funnet et godt alternativ.
Kartleggingsstudien viste også at mange av de legemidlene som manglet i apotek ikke fantes på DMPs mangelliste. Når ikke alle mangler meldes til DMP fra leverandørene, blir det vanskelig å iverksette tiltak.
Mange mangler løses enkelt ved at det finnes likeverdige legemidler det kan byttes til. Når det ikke finnes byttbare legemidler, kan grossistene etter godkjenning fra DMP skaffe utenlandske pakninger av legemidlet som mangler i Norge. Slike pakninger dekker pasientenes behov, men er dyrere. Å kjøpe inn slike utenlandske pakninger innebærer en stor økonomisk risiko for grossister og apotek.
Parallellhandel løser mange mangler
I juni i år fikk DMP hjemmel til å forby parallelleksport av legemidler. Parallellhandel med legemidler, det vil si import og eksport av legemidler mellom grossister i ulike land, er en viktig mekanisme for å løse legemiddelmangel.
En gjennomgang av parallelleksport indikerer at dette ikke har bidratt til legemiddelmangel i Norge. Funnene viser at grossistene allerede har gode rutiner for å sikre forsyning til det norske markedet. Samtidig har import av utenlandske pakninger sørget for at titusenvis av norske pasienter har fått den legemiddelbehandlingen de trenger.
Apotekforeningen og LGF fremmer i en fersk rapport en rekke forslag om konkrete tiltak som kan gjennomføres for å redusere legemiddelmangel i Norge. Noen tiltak som blir utdypet i rapporten, er:
- Regulatoriske endringer som gjør det mer attraktivt å lansere og beholde generiske og biotilsvarende alternativer tilgjengelig i det norske markedet
- Endringer i regelverket når generika ikke kan leveres
- Endringer i regelverket for trinnpris og medisinbytte
- Rutiner og veiledning for hvordan rasjonering bør gjennomføres
- Økte muligheter for apotekfarmasøyter til å levere ut alternative pakninger
- Økt kontroll med legers forskrivning
- Strengere oppfølging av krav til rapportering av legemiddelmangel fra industrien
Ingen oppgitte interessekonflikter