UTBREDT: HPV-infeksjoner er svært utbredt blant seksuelt aktive personer, men de fleste infeksjoner er forbigående og fører ikke til behandlingstrengende celleforandringer eller kreft. Illustrasjon: Colourbox

Villscreening for humant papillomavirus – en uheldig praksis med alvorlige konsekvenser

Kommersielle aktører utnytter frykt og helseangst for å markedsføre HPV-tester som kan ha alvorlige konsekvenser for både kvinner og helsevesenet. Denne praksisen, kalt «villscreening», kan føre til falsk trygghet, unødvendig uro og overbelastning av helsetjenester.

Publisert
Kathrine Agnes Lie

Humant papillomavirus (HPV) er en viktig årsak til livmorhalskreft, og screening har reddet mange liv ved å oppdage forstadier til kreft. Men en økende trend med kommersiell HPV-testing utenfor det organiserte screeningprogrammet skaper problemer. Dette kan føre til unødvendige bekymringer og overdiagnostisering, og det finnes en risiko for at kvinner velger privat testing fremfor å delta i det offentlige screeningprogrammet.

Falsk trygghet og unødvendig uro 

HPV-infeksjoner er svært utbredt blant seksuelt aktive personer, men de fleste infeksjoner er forbigående og fører ikke til behandlingstrengende celleforandringer eller kreft. Villscreening kan gi falsk trygghet for de som tester negativt, eller unødvendig uro for de som tester positivt. De nasjonale screeningprogrammene er basert på solid vitenskap, og algoritmene for testing og oppfølging bør følges for å unngå unødvendig belastning på helsevesenet.

Andreas Matussek

Ressurssløsing og økt belastning på helsevesenet 

Bodil Bjerkehagen

Formålet med screening er å oppdage forstadier til kreft, ikke å påvise og kontrollere HPV-infeksjoner som ikke utvikler celleforandringer og kreft. Villscreening kan føre til unødvendige undersøkelser og behandlinger, som overbelaster helsevesenet og fortrenger kapasitet for utredning av andre alvorlige kvinnesykdommer.

Kommersielle interesser og utnyttelse av frykt 

Kommersielle aktører utnytter kvinnenes frykt for kreft ved å markedsføre tester som er unødvendige og kostbare. Dette skaper usikkerhet, undergraver tilliten til offentlige helsetjenester, og kan føre til at kvinner blir mål for ukritisk markedsføring av tester som ikke er vitenskapelig validert.

En bedre vei fremover 

Vi bør styrke informasjonen om fordelene med de organiserte screeningprogrammene og regulere kommersielle HPV-tester strengere. Screening bør forbli et presist verktøy for å forhindre sykdom, ikke en tilfeldig praksis som skaper usikkerhet og sløser med ressurser.

 

Powered by Labrador CMS