Verdifulle helsedata fra kiropraktorer kan gå tapt
Dagens registerdata kommer fra refusjonsordningen. Det er ikke gitt at dette vil kunne erstattes.
Over 1.4 millioner nordmenn har muskel- og skjelettplager. Dette stjeler friske leveår, er den største årsaken til sykefravær, og koster årlig samfunnet 255 milliarder kroner. Folkehelseinstituttet forventer en økning av muskel- og skjelettplager på nesten 30 prosent innen 2050. Samtidig vet vi at helsevesenet allerede er presset og av hovedutfordringene er likeverdig tilgang og nok helsepersonell. Over 80 prosent av de med muskel- og skjelettplager som søker hjelp får dette i primærhelsetjenesten. Fra registerdata vet vi at rundt 400.000 personer årlig selv velger kiropraktor for hjelp, noe som utgjør ca. 1/3 av registerdata på muskelskjeletthelse i primærhelsetjenesten.
KPR- KUHR registeret inneholder verdifulle data fra konsultasjoner i primærhelsetjenesten inkludert besøk hos fastleger, fysioterapeuter med tilskudd og kiropraktorer. Dataen hentes fra trygderefusjonsoppgjør som helsepersonell sender til HELFO. Statsbudsjett for 2025 foreslår å fjerne refusjon for kiropraktorer. De skriver at de «antar at forslaget ikke vil påvirke pasientene», og argumenterer med at det utgjør en liten budsjettpost.
Mister verdifulle data
Flere forskningsprosjekter vil miste verdifull data om registerdata fra kiropraktorene fjernes. Dette gjelder blant annet studier på rygg, hodepine og muskelskjeletthelse ved NTNU, Oslo Universitetssykehus, og Universitetet i Oslo i samarbeid med flere kommuner. Viktig forskning på muskelskjeletthelse i primærhelsetjenesten vil altså rammes og på sikt føre til dårligere og mindre effektive tjenester for de som søker hjelp.
Om dette skjer mister man viktig forskningsdata, som Helse- og Omsorgsdepartementet i årets budsjettforslag har påpekt er viktig for å ‘styrke grunnlaget for kunnskapsbaserte helsetjenester’.
Dette får forskere og brukerorganisasjoner til å reagere. Et forskeropprop mot fjerning av muskelskjelett helsedata fra KPR-KUHR er nylig sendt til aktuelle politikere i Regjering og på Storting, i etterkant av skriftlig innspill til HOD.
Ikke et reelt alternativ
Nylig vedtatt registreringsplikt for helprivate helsetjenester er ikke et reelt alternativ i denne situasjonen. Det vil ta for langt tid å iverksette grunnet nødvendig forskriftsarbeid, kartlegging og planlegging som må gjøres først. Det er dessuten ineffektivt og kostbart å fjerne en autorisert helseprofesjon fra registeret for så å gjeninnføre den senere. Det er avgjørende at man finner en løsning som sikrer kontinuitet i registerdataen og forskningen - også fra januar 2025.
Forskere og utdanningsinstitusjoner er bekymret for den manglende satsningen på forskning i Norge. Sammenlignet med andre land satser Norge lite på forskning innen muskelskjelett helse. For å sikre gode pasientforløp, samhandling, likeverdig tilgang på helsetjenester og bærekraftig ressursutnyttelse, er det vesentlig å beholde registerdata fra hovedaktørene innen muskelskjeletthelse i primærhelsetjenesten. Politikere må ikke stikke kjepper i hjulet til de som skal produsere forskning og kunnskap for bedre helse.
Interessekonflikter: Cecilie Krage Øverås er selv kiropraktor og har mottatt forskningsmidler fra Fond for etter-og videreutdanning av kiropraktorer via Forskningsstiftelsen ELIB. Hun har selv fått midler til forskningsprosjekt der den omtalte registerdataen skal brukes.