KRAFTIG ØKNING: Tall NTB har fått fra Nasjonalt vaksinasjonsregister (Sysvak), viser en kraftig økning i TBE-vaksinasjon i Norge de siste tre årene.

Kraftig økning i vaksinering – håp om færre TBE-syke i år

I Norge er nær 145.000 doser TBE-vaksine registrert hos Sysvak hittil i år. Det er 19 prosent flere enn i hele 2023, og 48 prosent flere enn i hele 2022.

Publisert

Risikogrupper er anbefalt å vaksinere seg mot skogflåttencefalitt (TBE). Det relativt sjeldne TBE-viruset bekymrer fordi det ikke finnes noen behandling, kun vaksine.

Tall NTB har fått fra Nasjonalt vaksinasjonsregister (Sysvak), viser en kraftig økning i TBE-vaksinasjon i Norge de siste tre årene.

TBE og borrelia

* TBE er et virus. Borrelia er en bakterie.

* TBE-virus overføres gjennom flåttbitt innen få minutter, mens borrelia overføres 24–48 timer etter at flåtten har bitt seg fast.

* TBE-viruset og smitte til mennesker forekommer i begrensede områder. I Norge er utbredelsen på Sørlandet fra Flekkefjord og vestkysten av Oslofjorden opp til gamle Hurum kommune, samt fra Vestby på østkysten av Oslofjorden til svenskegrensen.

* TBE kan forebygges ved vaksinasjon, som anbefales dersom du ofte blir bitt av flått og ferdes i områder med smitte.

* Det finnes ingen behandling mot TBE, annet enn smertelindrende.

* Borreliose kan behandles med antibiotika og er den vanligste sykdommen flåtten viderefører. Her har antall registrerte tilfeller økt jevnt og trutt de siste 20 årene, ifølge Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

* Ved utgangen av august 2024 viser de foreløpig tallene 332 registrerte borreliatilfeller i år, som er ny topp for årets åtte første måneder. Tallene er ikke kvalitetssikret ennå, men gir en indikasjon på hvilken vei pila går.

(Kilder: FHI, Flåttvett, Flåttsenteret)

– 144.526 doser med TBE-vaksine er registrert i Sysvak, der 93.280 personer har fått minst én dose vaksine mot TBE så langt i år, opplyser smittevernregisteravdelingen til NTB.

I 2022 ble det satt 86.668 doser. I fjor økte antallet igjen, til totalt 121.631 doser.

Tall fra Apotekforeningen viser at en stor andel vaksiner, over 80 prosent, selges på apotek. Ved slutten av august gjaldt det 117.506 vaksinedoser, hvorav en firedel ble satt på apoteket.

Det gir håp

Det er ulike årsaker til at flere tar vaksinen nå. I fjor ble TBE-infisert flått registrert på steder den ikke har vært funnet før. Det geografiske området der vaksine anbefales, er blitt utvidet. I tillegg har trolig flere hørt om den potensielt svært farlige sykdommen og ønsker å beskytte seg.

Leder Randi Eikeland ved Flåttsenteret håper vi i nær framtid kan se effekt av at vaksinasjonsgraden ser ut til å øke, ved at antall TBE-smittede går ned.

Antall smittede har økt med utbredelsen av flått og smittebærende flått: I 2016 var det bare 12 registrerte smittetilfeller av viruset. I 2022 ble det registrert 84 og i 2023 var det 113 tilfeller av TBE.

Men kanskje har Eikelund grunn til å være håpefull:

– Foreløpige tall for TBE i år viser en nedgang sammenlignet med fjoråret, skriver seniorforsker Solveig Jore ved Folkehelseinstituttet (FHI) i en melding.

Oppdages stadig vekk

Agder er et av områdene med mest flått og smittebærende flått registrert. Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer, Sørlandet sykehus og Universitetet i Agder (UiA), har oppnådd betydelige fremskritt innen forskning. Disse skal presenteres på en flåttkonferanse i Kristiansand 11. oktober. Fremtidige samarbeids- og satsingsområder blir også tema.

– Med klima- og miljøendringer kommer nye utfordringer, som spredning av nye flåttarter og flåttbårne sykdommer. Antall mennesker som rammes av flåttbårne sykdommer, øker, både i Norge og i utlandet, sier Eikeland om konferansen.

Som et eksempel nevner Flåttsenteret at det er flere enn før som rapporterer inn flåttobservasjoner på mennesker og kjæledyr/andre dyr på Flåttkartet.

– Det er også en økning i rapportering nord for Dønna. Dønna ved Sandnessjøen er satt som nordre grense for hvor man mener flått klimamessig kan etablere seg i Norge, sier Eikeland.

Hun understreker at det ikke er sikkert alt som er rapportert inn i nord, faktisk er skogflått, eller om det for eksempel er flått som ikke biter mennesker.

Powered by Labrador CMS