FORSINKET: Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at det er en eksplosjon av sykdommer i Afrika som lett kan forebygges, fordi vaksinering er blitt forsinket, til dels på grunn av koronapandemien. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Foto:

Over 150 barn døde av meslinger i Zimbabwe

Meslingutbruddet sprer seg raskt. Så langt har minst 157 uvaksinerte barn dødd, ifølge myndighetene i landet. WHO og Unicef meldte nylig om at millioner av barn ikke har fått livsviktige vaksiner, delvis på grunn av pandemirelaterte forsinkelser.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Over 2000 tilfeller er registrert siden utbruddet startet tidligere i august. Informasjonsminister Monica Mutsvangwa sier at samtlige som er døde, ikke var vaksinert.

Mutsvangwa sier at myndighetene nå skal trappe opp vaksineringen mot den farlige sykdommen, og at det skal finansieres fra regjeringens krisefond.

Meslinger rammer først og fremst barn og kan føre til alvorlige komplikasjoner og død. Men smitten kan lett hindres med en effektiv vaksine.

Helsemyndighetene i Zimbabwe har tidligere lagt skylden for smittespredningen på religiøse sekter som er motstandere av vaksiner.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at det er en eksplosjon av sykdommer i Afrika som lett kan forebygges, fordi vaksinering er blitt forsinket, til dels på grunn av koronapandemien.

– Rød alarm for barns helse

Tidligere i år meldte WHO og Unicef om en økning i meslingtilfeller globalt. Og i forrige måned skrev de i en rapport at millioner av barn står uten livsviktige vaksiner, blant annet på grunn av forsinkelser knyttet til koronapandemien. 

Blant annet ble 25 millioner barn på verdensbasis ikke vaksinert mot difteri, stivkrampe og kikhoste i fjor, en fortsettelse av en nedadgående trend som startet i 2019.

– Dette er rød alarm for barns helse. Vi er vitne til den største nedgangen i barnevaksinering på en generasjon, sa Unicef-direktør Catherine Russell i en pressemelding.

Prosentandelen som fikk tre doser av vaksinen mot de tre sykdommene (DTP), krympet 5 prosentpoeng fra 2019 til 2021 til 81 prosent globalt. Vaksinen brukes som målestokk for vaksinedekningen innad og på tvers av land.

Fattige land

Vaksinedekningen sank i alle verdensdeler i fjor. Nedgangen var størst i Øst-Asia og Stillehavsregionen. De fleste av barna som ikke ble vaksinert, bor i fattige land, som Etiopia, India, Indonesia, Nigeria og Filippinene.

Sammen med pandemi-forsinkelser, trekkes en kraftig økning av konspirasjonsteorier og desinformasjon om vaksiner og det faktum at flere barn lever i konfliktområder, frem som viktige forklaringer på den negative utviklingen.  

WHO har tidligere trukket frem vaksinemotstand som en av de største truslene mot global helse

Powered by Labrador CMS