FLEST SPEDBARN: Vaksiner har på verdensbasis reddet 154 millioner menneskeliv de siste 50 årene. Majoriteten av dem var spedbarn, går det fram i en stor studie fra flere store helseorganisasjoner. Her får en kvinne vaksine for meslinger, kusma og røde hunder i Pomona i New York Foto: Seth Wenig / AP / NTB

Studie: Vaksiner har reddet mer enn 150 millioner liv de siste 50 årene

På 50 år har vaksiner reddet 154 millioner menneskeliv, heter det i en studie publisert i forbindelse med 50-årsjubileet for det globale vaksinesamarbeidet EPI.

Publisert

Det tilsvarer et menneskeliv hvert tiende sekund. Majoriteten av dem, 101 millioner, var spedbarn, heter det i studien fra Verdens helseorganisasjon (WHO), FNs barnefond Unicef, vaksinealliansen Gavi og Bill & Melinda Gates Foundation.

Studien viser at vaksinering er det viktigste verktøyet for å redusere barnedødelighet, skriver organisasjonene i en felles pressemelding.

Mest effektiv av alle var meslingvaksinen, som sto for 60 prosent av den reduserte spedbarnsdødeligheten, og organisasjonene venter at den også i framtida vil være vaksinen som redder flest liv.

De siste 50 årene har vaksinene mot 14 sykdommer, blant dem meslinger, difteri, hepatitt B, polio, tuberkulose og rotavirus, bidratt til å redusere dødeligheten blant spedbarn med 40 prosent globalt og med mer enn 50 prosent i Afrika.

WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus omtaler vaksinen som en av tidenes viktigste oppfinnelser.

– Takket være vaksiner er kopper utryddet, polio er på randen av utryddelse, og med de ferskere utviklingene av vaksiner mot sykdommer som malaria og livmorhalskreft, skyver vi på sykdommens grenser, sier Tedros.

Powered by Labrador CMS