FORSKJELL: Forskjellen mellom et klinisk forskningsprosjekt og et fagutviklingsprosjekt, er at forskningsprosjektet skal få frem ny kunnskap, mens fagutviklingsprosjektet skal undersøke om og hvordan denne kunnskapen kan brukes i klinisk praksis. Ellers er kravene de samme i begge typer prosjekter, skriver Per Vaglum.

Unyttig forskning?

Et klinisk forskningsprosjekt dreier seg om mennesker. Dette setter særlige krav til planlegging og forarbeid før prosjektet settes i gang.

Publisert

I DM 2/2025 reiser professor Hans Olav Melberg spørsmål om en tredjedel av forskningen ved norske sykehus er mislykket fordi den ikke publiseres. Det er selvfølgelig høyst kritikkverdig og uetisk, at så mye av klinikeres, forskeres og pasienters tid har vært bortkastet. Denne situasjonen må snarest opphøre. Det er derfor viktig å igjen tenke gjennom hva som er forutsetningen for at et klinisk forskningsprosjekt eller fagutviklingsprosjekt skal lykkes. Klinisk forskning er ikke som laboratorie- eller registerforskning. Et klinisk forskningsprosjekt dreier seg om mennesker. Og dette setter særlige krav til planlegging og forarbeid før prosjektet settes i gang.

Seksti års erfaring

La meg dele noen av mine seksti års erfaringer i så måte. 

Når jeg skal vurder søknader om midler til et klinisk forsknings- eller fagutviklings prosjekt, er det alltid visse spørsmål som jeg må finne svar på:

1.Har søkeren(e) satt seg nok i inn i litteraturen til å vurdere om prosjektet vil kunne gi ny og holdbar kunnskap? 

2.Kan søkeren dokumentere at det antall pasienter som må inngå, er tilgjengelig innenfor den angitte tid? Pilotprosjekt? Gjennomgått antall slike pasienter i klinikken siste år? 

3.Hvordan skal den konkrete rekrutteringen skje og av hvem? 

4.Foreligger det en skriftlig avtale mellom forskeren og den kliniske instansen som har det endelige ansvaret for pasientene, at man forplikter seg til å støtte prosjektet uten opphold inntil det er avsluttet? Dette gjelder også stabile jobber for fagpersoner som deltar i fagutviklings prosjekter. 

5.Har forskeren nok klinisk og forskningsmessig kompetanse? Er forskeren medlem at et relevant forskningsmiljø, og har, om nødvendig, kompetent veiledning. 

Til slutt vil jeg minne om at forskjellen mellom et klinisk forskningsprosjekt og et fagutviklingsprosjekt, er at forskningsprosjektet skal få frem ny kunnskap, mens fagutviklingsprosjektet skal undersøke om og hvordan denne kunnskapen kan brukes i klinisk praksis. Ellers er kravene de samme i begge typer prosjekter. 

(Til opplysning er jeg medforfatter i Hem E, Kirkevold M, Friis S, Vaglum P: Innføring i klinisk forskning og fagutvikling. Oslo: Universitetsforlaget 2021.) 

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS