ANMELDER: En vikarlege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) brukte i flere tilfeller bare sekunder på å kvalitetssikre røntgensvar. I ettertid er det avdekket flere alvorlige feil. Her fra UNN Tromsø.

UNN anmelder vikarlege som gjorde alvorlige feil med røntgensvar

Flere alvorlige feil er avdekket etter at en vikarlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge brukte uforsvarlig kort tid på røntgensvar. UNN anmelder legen.

Publisert

– UNN har foreløpig ikke anmeldt legen, men kommer til å gjøre det. Vi har hittil valgt å prioritere granskningen og oppfølging av berørte pasienter, sier klinikksjef Grete Åsvang ved Diagnostisk klinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) til TV 2.

Høsten 2023 oppdaget UNN at vikarlegen hadde brukt uforsvarlig kort tid på å kvalitetssikre røntgensvar. Det er i ettertid avdekket alvorlige feil i tolv av 560 undersøkelser i perioden desember 2021 til august 2023.

Blant disse er fem pasienter nå døde. Det er ikke påvist noen sammenheng mellom feilene og dødsårsaken til disse fem.

– De siste sju er vurdert på nytt og har fått oppfølging. De som har trengt nye undersøkelser, har fått det. UNN har vurdert at legens slurv ikke har ført til forverrede prognoser for disse, sier Åsvang.

Legen anses nå for å være en «fare for sikkerheten i helse- og omsorgstjenesten» ifølge dokumenter NRK har fått tilgang til.

Statens helsetilsyn har vedtatt å frata legens autorisasjon som lege og spesialist i radiologi. Det vises blant annet til at legen hadde oversett en svulst i bukspyttkjertelen på 3,5 cm. Denne undersøkelsen hadde leget åpnet i kun 12 sekunder, ifølge NRK.

Rikskringkasteren har forsøkt å kontakte legen både direkte og via hans norske advokat, men har så langt lyktes med å få svar. NTB kjenner ikke legens identitet.

Powered by Labrador CMS