Uenige om soya mot osteoporose

Soyaproduktet natto bør vurderes som kosttilskudd mot osteoporose og benbrudd, foreslår ernæringsfysiolog Bjødne Eskeland. – Et interessant produkt det bør forskes mer på, men pasientene bør holde seg til dokumentert behandling, mener overlege Jan Falch ved Osteoporosesenteret ved Aker sykehus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OSTEOPOROSE Mange av landets leger må trolig forholde seg til det japanske soyaproduktet natto etter at Familiebladet Hjemmet for et par uker side markedsførte produktet over tre hele sider. En 65-årig norsk osteoporotisk kvinne droppet alendronat til fordel for nattokaplser. Diareen forsvant, hun fikk sove om natten, den kroniske trettheten ble borte og bentetthetsmålingene viste en bedring på 20 prosent i løpet av syv måneder, ifølge reportasjen. Natto er nå å få kjøpt i norske helsekostforretninger og over internett. Det bør derfor ikke overraske om også andre pasienter vil droppe den legeordinerte behandlingen til fordel for natto. Osteoporose forebygges og behandles i dag med østrogenlignende stoffer, bisfosfonater, calcitonin, kalsium og/eller D-vitaminer. Overlege Jan Falch ved Norsk Osteoporoseforenings Informasjonssenter på Aker Sykehus vil ikke endre behandlingsstrategien ved osteoporose før det er gjennomført flere større studier som viser at natto og vitamin K2 har effekt på mennesker. Han oppfordrer legene til å advare sine pasienter om å kaste seg over natto uhemmet. - Vi vet for eksempel lite om bivirkninger ved regelmessige nattoinntak, sier Falch. Anbefales av ernæringsfysiolog
Bjødne Eskeland fra Ås i Akershus utgjør det faglige alibiet både i Hjemmet og i andre sammenhenger der det fermenterte soyaproduktet natto blir markedsført. Eskeland, som har doktorgrad i ernæringsfysiologi fra Missouri State University i Colombia USA var nylig på studiereise i Japan for å studere dokumentasjonen om produktets innvirkning på bentetthet og osteoporose. Eskeland forteller at osteoporose og frekvensen av benbrudd er svært forskjellig innen Japan. En studie som gransket levevilkår og kostholdsvaner (Kaneki, 1994) viste at det var mindre osteoporose og færre benbrudd i områder der natto tradisjonelt blir konsumert regelmessig enn i områder uten slike tradisjoner. - Helsemyndighetene og osteoporoseforeningen i Japan anbefaler nå bruk av natto i kostholdet, forteller Eskeland. K2 stimulerer benoppbyggingen
- Det er mye humbug i dette markedet. Er effekten av natto dokumentert gjennom vitenskaplig holdbare studier? - Jeg vil trekke frem tre studier som har overbevist meg om effekten. Den første er en japansk studie blant 70 jevnaldrende postmenopausale kvinner (Kaneki, 1998). Her ble det påvist færre lårhalsbrudd hos japanske nattospisende kvinner enn hos engelske kvinner som ikke spiste natto. Dessuten viser en japansk dobbeltblind placebokontrollert studie blant 546 postmenopausale kvinner (Hosoi Orimo, 1998) at natto gir økt aktivitet i osteoblastene. Dette tyder på at natto stimulerer benoppbyggingen, svarer Eskeland. Han trekker også frem resultater fra den amerikanske Nurses Health Study blant 72 000 middelaldrende og eldre kvinnelige sykepleiere (Feskalich, D, 1999) som viser at høyt inntak av vitamin K reduserer risikoen for lårhalsbrudd med 30 prosent. De som spiste grønnsaker som salat, brokolli og kål hver dag hadde sågar 45 prosent mindre risiko for slike brudd. - Grønnsaker er en god kilde for vitamin K1. Det er likevel ikke like effektiv mot osteoporose som vitamin K2, som natto er rik på. Leger bør derfor vurdere å tilby natto som kosttilskudd, eventuelt som et supplement til annen behandling, foreslår Bjødne Eskeland. - Anbefaler det ikke
Overlege Jan Falch sier at det er kjent at vitamin K spiller en sentral rolle i å bygge opp grunnsubstansen i knoklene, men han vil ikke gå så langt som Eskeland som hevder at natto-/vitamin K2-tilskudd kan forebygge benbrudd. Den eneste vitenskapelig holdbare studien Falch kjenner til som viser en slik sammenheng er en helt ny rottestudie som ble publisert i år (Yamaguchi M, 1999). - Dette er et interessant område som det har vært forsket noe på i en del år. Men vi vet foreløpig for lite om hvilken betydning natto og vitamin K2 spiller ved osteoporose. Jeg vil hverken anbefale vitamin K2-vitamin eller nattokapsler som forebygging eller behandling ved osteoporose. Foreløpig er det bare bisfosfonater og SERM (selektiv østrogen reseptor modulator) som har vist overbevisende effekt, konstaterer Falch. For å illustrere usikkerheten rundt vitamin K, trekker han frem en større undersøkelse om effekten av vitamin K-hemmeren warfarin (Marevan). - Man fant ingen økt forekomst av brudd hos dem som fikk Marevan, fremholder Falch. Kjente ikke de japanske studiene
Falch synes at helsestudien blant amerikanske sykepleiere, som Eskeland viser til, i utgangspunktet er interessant. I denne studien så man imidlertid bare på K-vitamininntaket. Falch er derfor tilbakeholden med å fastslå at K-vitamintilførsel gir betydelig redusert risiko for lårhalsbrudd. - Mesteparten av K-vitaminene lages av tarmbakterier. Vi kan ikke trekke absolutte konklusjoner fra denne studien så lenge vi ikke vet hva som var sykepleiernes opprinnelige K-vitaminnivå, sier Falch. - Hva synes du om de japanske studiene som Eskeland trekker frem? - Det er vanskelig å uttale seg om forskning som bare er publisert på japansk, og mye av den japanske forskningen har ikke latt seg dokumentere i andre land, noe som kan ha med genetiske og miljømessige forskjeller å gjøre, svarer han. Den eneste japanske studien Falch kjenner til om vitamin K2 til mennesker ble publisert i tidsskriftet Maturitas i januar (Iwamoto, 1999). Den randomiserte bentetthetsstudien, som ble gjennomført blant 72 postmenopausale kvinner viste at vitamin K2-behandling forsinker tapet av benvev i forhold til placebo, men som Falch innvender: - Når man randomiserer til fire grupper for å sammenligne Vitamin K2, Vitamin D og Østrogen blir det ikke mer enn 18 personer i hver gruppe.
Opphav:
Fakta / Natto Natto er en tusenår gammel japansk rett av soya-bønner som spises sammen med ris. For få år siden oppdaget japanske forskere at natto har en gunstig helsemessig effekt, blant annet på osteoporose. Soyaproduktet gjennomgår en gjæringsprosess. Under denne prosessen blir det dannet aktive stoffer – blant annet vitamin K2. Natto har en svært stram smak, men ny teknologi har gjort det mulig å lage et konsentrert produkt i kapsler. Fire kapsler daglig tilsvarer mengden av de aktive stoffene som finnes i en dagsporsjon av fersk natto. Nattokapsler selges nå i norske helsekostforretninger og over internett. Kilde: Ernæringsfysiolog Bjødne Eskeland, Ås i Akershus.
Litteratur Mye av orginaldokumentasjonen om soyaproduktet natto er ifølge ernæringsfysiolog Bjødne Eskeland, Ås i Akershus på japansk. Det er imidlertid laget engelske kortversjoner av blant annet disse artiklene: Kaneki, M, Dep. of Geriatrics, Faculty of Medicine, University of Tokyo 1994: - Serum vitamin K concentration and osteoporosis: The study of the large regional difference in serum vitamin K level, and on its association with fracture incidense of femoral neck. Hosoi, T, Dep. of Geriatrics, Faculty of Medicine, University of Tokyo, Japan, 1996: - Effects of vitamin K 2 on osteoblastic cells. Orimo, H, Dep. of Geriatrics, Faculty of Medicine, University of Tokyo, Japan, 1998: - Effects of vitamin K 2 on osteoblast activity. Kaneki, M, Dep. of Geriatrics, Faculty of Medicine, University of Tokyo, Japan, 1998: - Regional studies on vitamin K 2 concentration, natto intake and bone fractures. Significant findings for osteoporosis. Annen aktuell litteratur publisert i engelskspråklige tidsskrifter: Feskalich, D. et al, Harvard School of Public Health, USA, American Journal of Clinical Nutrition, 1999;69:74-79: - Vitamin K intake and hip fractures in women: a prospective study Iwamoto I. et al, Dep. of Obstetrics and Gynecology, Faculty og Medicine, Kagoshima University, Japan, Maturitas 1999: - A longitudinal study of the effect of vitamin K2 on bone mineral density in postmenopausal women a comparative study with vitamin D3 and estrogen-progestin therapy. Yamaguchi M. et al, Laboratory of Endocrinology and Molecular Metabolism, Graduate School of Nutritional Sciences, University og Shizuoka, Japan, Journal of Bone and Mineral Metabolism (c/o Center for Academic Societies Japan, Osaka) 1999; 17 (1):23-9: - Effect of vitamin K2 (menaquinone-7) in fermented soybean (natto) on bone loss in ovariectomized rats.

Dagens Medisin 21/99

Kjell Arne Bakke

Powered by Labrador CMS