Uavklart for HPV-tester ved livmorhalskreft

Det finnes ikke god nok dokumentasjon til å fastslå om RNA-baserte tester for humant papillomavirus (HPV) gir bedre diagnostisk nøyaktighet for å påvise forstadier av livmorhalskreft enn DNA-baserte tester og vanlige celleprøver.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Det er konklusjonen som forskere i Kunnskapssenteret trekker etter en systematisk gjennomgang av relevant litteratur.
Bedre enn cytologi?
Livmorhalskreft er primært et resultat av vedvarende infeksjon med høyrisiko humant papillomavirus. HPV forekommer i mer enn 99 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft.

Det er utviklet flere tester for å påvise HPV-infeksjon, blant annet DNA-baserte og RNA-baserte tester. Spørsmålet er om testing vil være bedre enn cytologi (celleprøver) til å påvise forstadier til livmorhalskreft i de tilfeller hvor pasienten allerede har fått påvist celleforandring.

I rapporten har forskerne vurdert HPV RNA-testing for forstadier til livmorhalskreft ved å undersøke testens diagnostiske nøyaktighet for påvisning av høygradig celleforandring (CIN2+), sammenliknet med cytologi og/eller HPV DNA-testing.
Usikre resultater
– Grunnlaget for resultatene er basert på et meget begrenset materiale, og dokumentasjonen av resultatene for HPV RNA-testing er av svært lav kvalitet. Resultatene er høyst usikre, kommenterer forsker Ingvil von Mehren Sæterdal i en pressemelding fra Kunnskapssenteret.

– Kvaliteten på tilgjengelig forskning er for lav til at vi kan avgjøre om HPV RNA-tester gir en bedre diagnostisk nøyaktighet for påvisning av forstadier til livmorhalskreft enn HPV DNA-tester og cytologi, legger hun til.

Rapporten inngår som et ledd i Sosial- og helsedirektoratets arbeid med retningslinjer for bedre screening av livmorhalskreft.
Les også:
Samler kunnskap om HPV-vaksine
EU positiv til HPV-vaksinasjon
HPV-vaksinen til rikmannsdøtre
Gud og HPV
HPV-vaksine til både gutter og jenter
HPV-avgjørelse først til neste år
Flere artikler i nyhetsarkivet

Powered by Labrador CMS