Trådløs EKG-måling hjemme
EKG-måling over tid kan flyttes til fastlegenivået. Dette er en av flere løsninger som skal demonstreres på en teknologikonferanse om hjemmebasert omsorg neste uke.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Mari Rian Hanger
Med ny teknologi er det nå mulig å måle hjerterytmen over tid med trådløs EKG.
Man benytter såkalt ”Holter”-monitorering hos pasienter som kommer inn til poliklinikken med mistanke om hjertefeil. Dette gjøres for å finne mulige arytmier. Hittil har systemene vært utstyrt med ledninger, og med en boks som samler opp signalene.
– Det er en nokså tungvint prosess, med lang ventetid for å få EKG-måling, reisetid frem og tilbake til sykehuset, og mange ledninger som oppleves hemmende for pasienten, sier forsker Ingrid Svagård i Sintef IKT.
Kontinuerlig måling
Med det nye trådløse systemet, som kalles Curvus og er utviklet av WPR Medical, kan det bli mulig å overføre måling av EKG over tid til fastlegen. Det er dette Sintef nå vil se nærmere på.
– Teknologien er blitt mer robust og fastlegen kunne selv montert elektrode-plasteret på pasienten. Resultatene sendes kontinuerlig med den nye teknologien, og dataene blir automatisk analysert. Målinger av feil i hjerterytmen blir registrert, og resultatet foreligger raskt, sier Svagård.
Sparer ressurser
Hun mener det vil spare ressurser for poliklinikkene, og gjøre hele prosessen enklere for pasientene dersom dette kan overføres til førstelinjetjenesten.
– Det blir også lettere for pasienten å leve som normalt med en trådløs EKG det døgnet målingene tas, sier Svagård.
Trådløs EKG er ett av flere temaer som skal diskuteres på workshopen pHealth i Oslo 24.-26. Juni. Den skal vise det siste på teknologifronten for hjemmebasert omsorg.
Datasystem for demente
En annen løsning som skal demonstreres er et datasystem for demente, et enkelt kommunikasjonssystem for eldre personer med hukommelsessvikt som bor hjemme. Her viser sol og måne om det er dag eller natt, og en stor klokke viser tiden. Ulike meldinger kan legges inn til den demente.
Det er Sintef, Intervensjonssenteret på Rikshospitalet og Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin som arrangerer workshopen.