Ti år med HelseOmsorg21: Hva har vi oppnådd, og hva blir viktig fremover?
Fremover blir det viktig å utløse potensialet helseindustrien i Norge har til å bli en ledende eksportnæring. Vi må bli flinkere til å omsette forskningsresultater til nye næringer med potensiale for internasjonale markeder.
For ti år siden ble HelseOmsorg21-strategien lansert med en visjon om kunnskap, innovasjon og næringsutvikling for bedre folkehelse. Strategien har vært en rettesnor for nasjonal innsats innenfor forskning og innovasjon i helse- og omsorgssektoren. Nå, ti år senere, er det på tide å reflektere over hva som er oppnådd og hva som blir viktig fremover.
En gjennomgang av prioriteringene og satsingsområdene i strategien viser at mye er utrettet.
HelseOmsorg21-rådet ønsker å fremheve fire nylige gjennombrudd:
Kommunenes samarbeidsarena for forskning er under etablering med finansiell støtte fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) og Kunnskapsdepartementet (KD). Dette er viktig for å bidra til et kunnskapsløft for kommunene. For å gi innbyggere effektive tjenester av høy kvalitet, må kommunene vite hvilke tiltak som virker, hvor de virker og hvordan nye og innovative tjenester kan spres og tas i bruk.
Helseindustrien er valgt som eksportfremmesatsing og lansert i felleskap av Næringsdepartementet (NFD) og HOD. Satsingen er en del av regjeringens eksportreform «Helse Norge eksporterer» og skal bidra til å øke eksporten, utenom råvareeksport av olje og gass, med 50 prosent innen 2030. At helseindustri er valgt, viser hvilket stort potensial det ligger i industrien for næringsutvikling og verdiskaping.
Det er ny giv for å sikre at helsedata blir lettere tilgjengelig for forskning og innovasjon. HOD og KD gir midler for å støtte utviklingen av eksisterende analyseinfrastruktur ved universitetene i Oslo (UiO), Bergen (UiB) og Trondheim (NTNU). Dette er viktig for at helsedata virkelig kan være det nasjonale fortrinnet som det er blitt omtalt som i mange år.
En direkte budsjettlinje er opprettet fra HOD til Innovasjon Norge for å bidra til oppfølgingen av veikart for helsenæringen og eksportsatsingen på helseindustri. Det styrker satsingene og gjør at vi får en mer helhetlig tilnærming.
Det er positivt å se økt samarbeid mellom departementene. De komplekse utfordringene vi står ovenfor – fra geopolitiske forhold og beredskap til klimaendringer og en aldrende befolkning – krever mer samarbeid på tvers av sektorer.
HelseOmsorg21-strategien har på ingen måte utspilt sin rolle. Forskning og innovasjon er essensielt for å møte utfordringene. Vi trenger grensesprengende forskning, utvikling av nye tjenester, og næringsutvikling. Vi er på terskelen til en tid hvor ny teknologi og kunstig intelligens kan revolusjonere helse- og omsorgssektoren. Integrering av kunstig intelligens kan bidra til bedre beslutninger, mer effektive tjenester og gi bedre helseutfall for oss som pasienter og innbyggere.
Samarbeid mellom offentlige og private aktører, forskningsmiljøer og helse- og omsorgstjenester er avgjørende. Fremover må vi sette større trykk på utvikling av en bærekraftig og inkluderende helsetjeneste der forebygging og mestring av sykdom står sentralt. HelseOmsorg21-rådet ser for seg en fremtid der et helhetlig kunnskapssystem som støtter og utvikler helsetjenestene våre ligger i bunn.
Fremover blir det også viktig å utløse potensialet helseindustrien i Norge har til å bli en ledende eksportnæring. Vi må bli flinkere til å omsette forskningsresultater til nye næringer med potensiale for internasjonale markeder. For å få dette til, er vi avhengig av et økosystem som spiller på lag med alle leddene i verdikjeden for utvikling av helsenæring. Innovative offentlige anskaffelser, et sterkt hjemmemarked og tilgang til kompetanse er nøkkelområder som bør vektlegges.
HelseOmsorg21-rådet oppfordrer til videre samarbeid. Sammen kan vi skape en fremtid der kunnskap, innovasjon og næringsutvikling fortsetter å forbedre folkehelsen og sikre et bærekraftig velferdssystem for alle. På markeringen av tiårsjubileet for HelseOmsorg21-strategien vil vi diskutere hva vi må strekke oss etter fremover og hvordan vi kan sikre at vi har en strategi som fortsetter å være en rettesnor for en helhetlig nasjonal innsats innenfor forskning og innovasjon i helse- og omsorgssektoren.