GRATIS OG OFFENTLIG: I dag er det i hovedsak private tannleger som utfører tannregulering for barn og unge, men det vil utvalget ha slutt på.

Ekspertutvalg: Barn og unge bør få gratis tannregulering

Alle nordmenn skal ha rett til nødvendige tannhelsetjenester, lyder ekspertutvalgets råd til regjeringen. Og tannregulering til barn og unge bør være gratis.

Publisert

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) fikk torsdag overlevert 40 forslag fra tannhelseutvalget.

Et samlet utvalg mener Norge bør gå inn for universell tannhelseordning – altså at tannhelse blir del av helsetjenestene på lik linje med annen helsehjelp.

– Det vil gjøre at sykdom og skade i munn og munnhule gir rett til tannhelsetjenester på linje med somatisk sykdom, sa utvalgsleder Evy-Anni Evensen.

Vil koste mellom 4 og 13 milliarder kroner

Hvordan man skal definere hva som er «nødvendig» tannhelsehjelp, må utredes videre, understreket Evensen. Hva det vil koste å rulle ut tannhelsereformen, er vanskelig å tallfeste siden det mangler data om både tannhelse og tannhelsetjenesten her i landet. Men utvalget anslår at prislappen vil ligge et sted mellom 4,2 og 12,7 milliarder kroner.

Folk bør betale en egenandel, slik man gjør i øvrige helsetjenester, slår utvalget fast. Tannhelse kan inngå i frikortordningen – eventuelt kan det opprettes et eget tannhelsefrikort i en overgangsordning.

Utvalget mener videre at barn og unge som har behov for tannregulering, skal få dette gratis, men man må utrede hva som anses som nødvendig. Også her er utvalget usikre på hvor mye det vil koste, men anslaget lyder på mellom 325 og 402 millioner kroner.

I dag er det i hovedsak private tannleger som utfører tannregulering for barn og unge, men det vil utvalget ha slutt på. De vil at ansvaret skal overføres til den offentlige tannhelsetjenesten.

– Utvalget foreslår å overføre ansvaret for tannregulering til barn og unge til den offentlige tannhelsetjenesten, heter det.

Vil se på tannlegeprisene

Det var et samlet utvalg som sto bak 34 av de 40 forslagene som er lagt fram. Overordnet mener utvalget at den offentlige tannhelsetjenesten bør styrkes, men det var uenighet om hvordan det skal organiseres.

En del av utvalget ønsker en modell der tannhelse inngår helsetilbudet på samme måte som annen helsehjelp. Spesialisthelse legge under helseregionene, mens kommunene tar ansvaret for primærhelsehjelpen. Andre i utvalget ønsket seg egne tannhelseregioner, mens den siste tredelen ville videreføre at fylkene har ansvar for det offentlige tannhelsetilbudet.

Utvalget mener vi også må vite mer om prisnivået slik at man kan redusere kostnadene innen tannhelse. De foreslår en regulering av offentlig finansierte tannhelsetjenester, samt å videreutvikle og gjenåpne prisportalen.

SV og Rødt på fullstendig tannhelsereform

SV jubler over forslagene. Det var i budsjettforhandlingene med regjeringen for to år siden at SV fikk gjennomslag for at utvalget skulle settes ned. Partileder Kirsti Bergstø mener grunnlaget nå er lagt for å komme i gang med en fullstendig tannhelsereform.

– Brekker du et bein, tas regninga i fellesskap. Brekker du en tann, står du alene. Vi har norsk helsevesen for resten av kroppen, men amerikanske tilstander i munnen, sier Bergstø.

Også Rødt mener det nå åpner seg en historisk mulighet for en tannhelsereform. Og det haster, kommenterer helsepolitisk talsperson Seher Aydar.

– Dette er ikke tiden for forsiktige tilpasninger. Det er tid for å våge å ha ambisjoner, sier hun.

Helseminister Jan Christian Vestre voktet seg vel for å gi noen mening om forslagene som nå ligger på bordet. Han understreket at han vil lese utvalgsrapporten med stor interesse, og sender den straks ut på en bred og grundig høring.

Powered by Labrador CMS