Danske sykepleiere vil til Norge

For første gang er det en nedgang i svenske sykepleiere her til lands. Antallet danske sykepleiere øker.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Tall fra Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH)s kommende årsrapport for 2011 viser at det for første gang er en nedgang i antallet svenske sykepleiere her til lands.
Antallet danske sykepleiere øker – men dette er ikke nok for å kompensere antallet sykepleiere som trengs, opplyser SFAH.
Finanskrisen rammet ikke norsk sykepleie
Det er ingen eller liten økning i antall sykepleiere fra landene som er særlig hardt rammet av økonomisk krise, som for eksempel Hellas, til tross for at dette var ventet.
En fersk rapport fra Det europeiske sykepleierforbundet EFN fastslår også at finanskrisen ikke har hatt noen spesiell effekt på sykepleierinnvandringen til Norge. 
Siden den globale økonomiske krisen brøt ut i 2008 har EFN overvåket effekten krisen har hatt på sykepleie og sykepleiere i sine 34 medlemsforeninger i Europa.
I 2010 fikk norske sykepleiere i spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten en lønnsøkning på 3, 4 prosent.

Dårligere kvalitet på omsorg
I andre europeiske land har lønningene blitt frosset:

- Finanskrisen har hatt åpenbare effekter: Færre stillinger, lønnskutt og ingen lønnsøkninger.  Dette rapporterer over halvpartene av medlemmene i EFN om, ifølge EFN-rapporten Caring in crisis the impact of the financial crisis in nurses and nursing.
- En har også observert kompromisser i kvaliteten i omsorgen og pasientsikkerheten, konkluderer rapporten.

Powered by Labrador CMS