Vurdert som inhabile i sykehuskonflikten
To av medlemmene i Rikslønnsnemnda byttes ut.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Rikslønnsnemnda har fått oppdraget med å avgjøre konflikten om legenes arbeidstid etter at arbeidsministeren grep inn med tvungen lønnsnemnd under fjorårets streik. Det er nemndas leder sammen med to nøytrale medlemmer og én representant fra hver av partene, som har stemmerett når saken skal avgjøres.
Like før jul ble Spekter og Akademikerne orientert om at nemndas leder og ett av medlemmene kan ha slektsforhold og vennskap som gjør dem inhabile i saken, og partene fikk anledning til å komme med innsigelser.
I sine svarbrev har begge partene protestert på at forsker Erling Barth deltar i Rikslønnsnemndas behandling av tvisten. Spekter mener også at nemndas leder, sorenskriver Liv Synnøve Taraldsrud, er inhabil i saken.
Søster og svoger er lege
Spekter hyret inn advokatfirmaet BA-HR til å gjennomgå habilitetsspørsmålene, og baserer seg på deres konklusjoner. Taraldsrud har opplyst at hun har en søster som er overlege på Oslo universitetssykehus Rikshospitalet og en svoger som en fungerende seksjonsoverlege på Oslo universitetssykehus Ullevål. Begge er medlemmer av Legeforeningen.
Ifølge Taraldsrud har hun ikke drøftet saken med dem, og mener selv at hun kan gjøre en uhildet vurdering. I et brev til Arbeids- og sosialdepartementet påpeker hun imidlertid at hun «ser likevel at det utad kan reises tvil om det er heldig at jeg med slike bånd til legene bør treffe en slik avgjørelse».
Spekter mener at hennes nære bånd til legene utgjør «særlige omstendigheter som utad er egnet til å svekke tilliten til hennes habiliteten». De viser til at søsteren og svogeren vil få sine lønns- og arbeidsvilkår avgjort av Rikslønnsnemnda.
Akademikerne mener derimot at slektskap med fagorganisert i seg selv ikke er grunn nok til at Taraldsrud blir inhabil, og har ingen innsigelser mot at Taraldsrud deltar i behandlingen.
Forloveren til sykehusdirektør
Når det gjelder Erling Barth, lander Akademikerne på motsatt konklusjon.
Barth har selv opplyst at han er nær venn med Just Ebbesen, administrerende direktør ved Sykehuset Østfold. Barth og Ebbesen og barndomsvenner, de har vært hverandres forlovere og sees jevnlig i private sammenkomster. Barth har opplyst at de ikke har diskutert innholdet i dennes saken spesielt, men ser imidlertid at «forholdet er såpass nært at det kan være fornuftig med en vurdering av habilitet».
Akademikerne viser til at Ebbesen har vært en pådriver for å etablere individuelle tjenesteplaner, og at han har vært en profilert aktør for arbeidsgiversiden i mediene. Barths nære forbindelse til Ebbesen reiser «betydelig tvil om Barth vil kunne delta i behandlingen av tvisten på en uhildet og nøytral måte», skriver Rune Frøyland, leder i Akademikerne, som mener Barth selv burde ha sett dette og valgt å tre til side.
Les også: Tror ikke legene vinner frem
Også Spekter mener at Barth bør anses inhabil, selv om de er noe mer usikre på konklusjonen enn for Taraldsrud.
Trakk seg etter protester
– Nemnda er avhengig av tillit fra partene. På bakgrunn av innsigelsene har Taraldsrud og Barth trukket seg, sier Eli Mette Jarbo, fagdirektør i Arbeids- og sosialdepartementet.
Departementet har oppnevnt to nye nøytrale medlemmer; lagdommer Dag Nafstad og professor Steinar Strøm som erstatter Taraldsrud og Barth. Strøm er samfunnsøkonom og tidligere mangeårig medlem av Rikslønnsnemnda.
– Er dere trygge på at de nye medlemmene ikke er inhabile?
– Ja, det er sjekket ut, sier Jarbo.
Skiftet av medlemmer gjør at behandlingen av saken blir forsinket med fire dager. Datoen er nå satt til 13. februar. Partene har frist til 25. januar med å levere skriftlige innlegg som blir grunnlag for saken.
Les også: Slik forbereder partene seg til Rikslønnsnemnda