Nå skal legenes arbeidstid avgjøres
Her møtes Spekter og Legeforeningen i Rikslønnsnemnda.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
ARBEIDSRETTEN; OSLO: Mandag klokken 13 startet Rikslønnsnemnda behandlingen av sykehuskonflikten etter fjorårets sykehusstreik. Det er stor interesse for høringen, og flere stoler måtte hentes frem for at de fremmøtte skulle få sitteplass.
På første benk sitter blant annet Marit Hermansen, president i Legeforeningen, Jon Helle fra Overlegeforeningen og Rune Frøyland fra Akademikerne Helse.
Les også: Følg vår direktedekning fra arbeidsretten - her kan du også stille spørsmål om saken til DMs journalister.
I hovedforhandlingen får advokatene fra Spekter og Legeforeningen legge frem sitt syn, før nemnda senere i dag trekker seg tilbake i et lukket møte for å avgjøre den nye tariffavtalen. Det er ikke kjent hvor lang tid nemnda vil bruke på dette, men vanligvis tar det bare noen få dager før kjennelsen er klar.
Da de ni medlemmene i Rikslønnsnemnda hadde tatt plass i arbeidsretten, startet advokat fra Legeforeningen, Jan Eikeland, sitt innlegg.
- Legeforeningen er ikke motstander av andre måter å sette opp arbeidstiden på, men Spekter vil innføre en arbeidstidsreform som innebærer at legenes arbeidstid kan bli mer belastende, sier Eikeland.
Les også: Krangler om lønnsoppgjøret
Medlemmene i nemnda
Dag Nafstad leder Rikslønnsnemnda, og med seg har han de to nøytrale medlemmene Steinar Strøm og Anne-Britt Evensen Norum. Nafstad og Strøm er nye i nemnda fordi de opprinnelige medlemmene ble vurdert som inhabile i denne konflikten. Nafstad arbeider til vanlig som lagdommer i Hålogaland lagmannsrett, Strøm er samfunnsøkonom og tidligere mangeårig medlem av Rikslønnsnemnda, mens Norum er avdelingsdirektør i Innovasjon Norge.
I tillegg har partene fått utpeke to medlemmer hver som deltar i nemnda. OUS-tillitsvalgt Christian Grimsgaard og forhandlingsleder Hanne Gillebo-Blom er valgt ut til å representere Legeforeningen. Spekter-direktør Anne-Kari Bratten og Olav Klausen, administrerende direktør i Helse Fonna, representerer Spekter. Grimsgaard og Bratten har stemmerett når nemnda skal avgjøre saken.
Strid om vaktplaner
Den fem uker lange sykehusstreiken i fjor dreide seg som kjent om legenes arbeidstidsordning. Legeforeningen vil tariffeste dagens praksis med rullerende arbeidsplaner, noe Spekter har nektet. Arbeidsgiverforeningen ønsker i større grad å planlegge legens arbeidstid ut fra såkalt kalenderplanlegging, noe de mener dagens tariffavtale gir rom for.
Partene har på forhånd levert inn skriftlig innlegg hvor de argumenterer for sine syn. Både Spekter og Legeforeningen argumenterer for at deres syn representerer kontinuitet i dagens praksis. Bakgrunnen er at nemnda historisk sett ikke har hatt praksis for å gjøre endringer i tariffavtalen om prinsipielle spørsmål partene ikke er enige om.
Sår tvil om nemndas kompetanse
Sentralt i innlegget fra Legeforeningens advokat er nemndas kompetanse. Legeforeningen mener Rikslønnsnemnda ikke har kompetanse til å videreføre dagens tariffavtale med unntak fra arbeidsmiljøloven, mot Legeforeningens vilje. Leder av nemnda, Dag Nafstad, stilte flere spørsmål rundt dette.
I sitt foredrag sa Eikeland at Legeforeningen har fått tilbakemeldinger fra andre yrkesgrupper som har negativ erfaring med kalenderplanlegging. Ett av medlemmene i nemnda, Steinar Strøm, lurte på fra hvem disse tilbakemeldingene kom fra og om det kunne dokumenteres.
- Det kan jeg ikke si, sier Eikeland.
Nemnda stilte også spørsmål ved om konflikten utelukkende handler om arbeidstid, eller også om lønn. Legeforeningens jurist ba om å få komme tilbake til dette.
Les også: Slik skal de vinne streikekampen
Spekter: Enkel sak
Spekters jurist, Cathrine Hennig, innledet med å si at de mener denne saken egentlig er ganske enkel.
- Vi mener saken er veldig enkel fordi nemnda har til behandling tre krav som er rettstvister eller underliggende rettstvister. Praksis er at nemnda ikke skal ta stilling til rettstvister, og det bør man heller ikke gjøre i denne saken, sier Hennig, som viser til at saken bør behandles i arbeidsretten.
Hun viser til at Legeforeningen har frafalt en rekke krav, og at man nå står igjen med tre krav som bunner i en tvist om tariffavtalens forståelse. Hun betegner kravet om automatisk vaktfritak for gravide og ammende leger som en «omkamp» etter at Akademikerne tapte denne saken i arbeidsretten i fjor.
På spørsmål fra nemnda erkjenner imidlertid Hennig at Legeforeningen står fritt til å fremme dette kravet igjen.