– Legeforeningen utfordrer den norske modellen
Spekters advokat Tarjei Thorkildsen mener Legeforeningens søksmål er et angrep på den norske modellen å løse arbeidskonflikter på.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
ARBEIDSRETTEN, OSLO: Etter at Legeforeningen fikk legge frem sitt syn på saken i arbeidsretten mandag, var det Spekter sin tur tirsdag. Spekters advokat Tarjei Thorkildsen åpnet med å si at flere av argumentene som Legeforeningen har fremmet i retten, ikke har noe med det arbeidsretten skal avgjøre, nemlig kompetansespørsmålet til Rikslønnsnemnda.
- Øvert i saken kan du følge vår direktesending fra rettssalen og lese vårt direktereferat.
– Det har ikke betydning for saken hvor belastende arbeidsordningen til leger er, om det er rullerende arbeidsplaner eller kalenderplaner, og hvor god forutsigbarheten ved organiseringen er. Arbeidsretten skal heller ikke avgjøre om legene får tilstrekkelig hvile, og det er uten betydning hvorvidt forholdene har endret seg fra ordningen med unntak ble etablert, sier Thorkildsen.
Les også: – Kritisk hvis en lege sovner på vakt
– Vedvarende press
– Når man velger et rettslig spor, så blir saken begrenset til det. Denne side opplever klart at vi her har å gjøre med en rettsliggjøring av en underliggende interesse, sier advokaten.
Han viser til at en Powerpoint-presentasjon fra medlemsmøte i Legeforeningen etter Rikslønnsnemndas kjennelse, der Legeforeningen skisserer mulige rettslige veier videre. Tittelen er «Vi tapte i nemnda, men kampen er ikke over».
– Målet er å nå frem på den arenaen som leder til oppnåelse. Rettssaken er et virkemiddel der poenget er vedvarende press mot arbeidssiden, sier advokaten.
Se video: Legepresidenten oppsummerer første dag i retten
– Arbeidsgivers ansvar
Han understreket for de syv dommerne hva som er deres oppgave i arbeidsretten.
– Sakens hovedspørsmål er om det ligger innenfor Rikslønnsnemndas kompetanse å videreføre et unntak fra arbeidsmiljøloven som partene allerede hadde i avtalen.
Akademikernes advokat hevdet i retten i går at det må være opp til Legeforeningen å vurdere forsvarligheten ved arbeidstidsordninger. Dette er Spekter uenig i.
– Arbeidsgiver har ansvaret for forsvarlighet etter loven. Arbeidstilsynet vil gå på arbeidsgiver dersom dette ikke er tilstrekkelig oppfylt, sier Thorkildsen.
Les også: Dette er de uenige om
I spørsmålet om Rikslønnsnemnda hadde kompetanse til å videreføre arbeidstidsunntakene, mener Spekter at svaret er et klart «ja».
– Staten kan velge å gi Riksønnsnemnda mandat til å avgjøre interessetvisten mellom partene, og eventuelt videreføre tidligere avtaleunntak. Og det er nettopp det staten har gjort, sier Thorkildsen, som mener at det er ingen motstrid mellom Lønnsnemndloven og internasjonale regelverk.
– Kan endre hele systemet
I sin innledning hevdet han at Legeforeningen og Akademikerne utfordrer «den norske modellen» der Rikslønnsnemnda kan tre inn i partenes sted der partene har kommet til kort for å finne en løsning.
– Saksøkers argumentasjon utfordrer den norske modellen, som man ikke minst på fagforeningsiden fremholder med stolthet. Hvis nemnda ikke har den samme kompetansen som partene, ville det vesentlig endret partenes, meglingsinstituttets og samfunnet mulighet til å løse fastlåste arbeidskonflikter. Det ville gjøre noe med hele systemet, sier Thorkildsen.
–Saksøkers argumentasjon innebærer at nemnda ikke kan bryte inn med tvungen lønnsnemnd – når nemnda ikke har et tilstrekkelig mandat. Saken reiser så grunnleggende spørsmål at staten gått til det ekstraordinære skritt å inngi skriftlig innlegg til arbeidsretten i denne saken, sier Thorkildsen og viser til et brev fra Arbeidsdepartementet.
– Det er et uttrykk for hva et utfall i saken kan gjøre med den modellen som departementet forvalter for fellesskapet. Det er kompetansen til nemnda som utfordres, sier Thorkildsen.
SLÅR TILBAKE MOT SAKSØKER: Spekters advokat Tarjei Thorkildsen i arbeidsretten.