– Legeforeningen driver propaganda
Steile fronter da Spekter og Legeforeningen møttes i Rikslønnsnemnda mandag.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
RIKSLØNNSNEMNDA, OSLO: – Legeforeningen mener at de – og de alene – skal ha beslutningsmakt på arbeidsplaner. Da er vi ved kjernen, sa Cathrine Hennig, jurist i arbeidsgiverforeningen Spekter da hun oppsummerte sykehuskonflikten for Rikslønnsnemndas medlemmer mandag.
Hovedforhandlingene pågikk mellom klokken 13 og 17, før de ni medlemmene i nemnda trakk seg tilbake til lukkede møter. Lederen av nemnda, Dag Nafstad, varslet at det kan gå to uker før kjennelsen er klar.
Les direktereferat frå behandling i Rikslønnsnemnda nederst i saken.
– Politisk konstruksjon
I høringen fikk begge parter legge frem sitt syn. Spekter anklaget Legeforeningen for å drive propaganda.
– Bak slagordene om «kollektivt vern» skjuler det seg en ambisjon om at Legeforeningen skal ha beslutningsmakt over arbeidsplaner både kollektivt og på individnivå. Det de beskriver som et angrep på det kollektive vernet er en politisk konstruksjon. At denne propagandaen har fungert i det offentlige ordskiftet er én ting, men at de tar det med seg til Rikslønnsnemnda, er oppsiktsvekkende, sier Hennig.
Les også: Krangler om lønnsutbetaling
Hun sier Spekter har utfordret Legeforeningen på hva de mener med «kollektivt vern», uten å få klare svar.
– Vi har kommet med en rekke tiltak for å søke å ivareta det, blant annet ved å tilby økt medvirkning i arbeidstidsplanlegging, men det var ikke godt nok. Vi konkluderer med at den eneste måten å ivareta dette er å innføre begrensninger i arbeidsgivers styringsrett, og at Legeforeningen selv overtar styringsretten over arbeidsplaner. Det er oppsiktsvekkende at Legeforeningen tar for gitt at arbeidsgiver forhandler fra seg styringsretten, sier Hennig.
– Oppsiktsvekkende
– Når de supplerer denne retorikken med at heller ikke Rikslønnsnemnda kan fastsette ny tariffavtale uten å legge Legeforeningens forståelse til grunn, så er det ytterligere oppsiktsvekkende.
Hun mener Legeforeningen går til angrep på den kompetansen Rikslønnsnemnda ved lov har fått til å etablere en ny tariffavtale.
– For å styrke myten om den slitne legen som er en fare for pasientene, så snakker Legeforeningen om et vern mot at arbeidsgiver kan pålegge den enkelte lege helt urimelige individuelle arbeidsplaner. Dette har de helt bevisst tatt i bruk for å symbolisere Davids kamp mot Goliat, sier Hennig.
I motsetning til Legeforeningen, mener Spekter at konflikten dreier seg om en rettstvist, som best bør løses av arbeidsretten, ikke Rikslønnsnemnda.
Les også: Slik skal de vinne streikekampen
– Dyp tillitskrise
– Vi har ikke ønsket å være her. Men nå er vi i den situasjonen at arbeidsgiver sier tusen takk for de vide unntakene fra arbeidsmiljøloven, men smeller igjen døren for rullerende arbeidsplaner. Det bygger ikke tillit. Helseforetakene står i en dyp tillitskrise, sa Legeforeningens advokat, Jan Eikeland, i sitt innlegg.
Han mener rullerende arbeidsplaner er en forutsetning for at legene kan akseptere de vide unntakene fra arbeidsmiljøloven. Han viser til at legene allerede har strukket seg langt utover det som kan forventes ved at de i gjennomsnitt jobber 50 timer i uken.
– Det som vil skape mest ro er dersom nemnda gir Akademikerne medhold i at dagens tariffavtale må presiseres i samsvar med praksis. Det er viktig for den nødvendige stå-på-viljen på sykehusene i tiden som kommer, sier advokat Bjørn Ove Ekern Kvavik, som også representerte Legeforeningen i nemnda.