Helsepolitikere bekymret for den manglende tilliten
Politikere er bekymret for det lave tillitsnivået mellom legene og Spekter. Torgeir Micaelsen mener helseministeren må på banen for å bygge opp igjen samarbeidet.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Etter avgjørelsen i Rikslønnsnemnda om at dagens tariffavtale blir stående, er frustrasjonen blant legene i sykehus stor. Flere politikere Dagens Medisin har snakket med er bekymret for den manglende tilliten mellom sykehuslegene og ledelsen.
Torgeir Micaelsen, helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, påpeker at Rikslønnsnemnda har fattet en avgjørelse som partene må og skal forholde seg til, og at han har tillit til at både ledere og ansatte vil håndtere dette på en profesjonell måte. Han mener likevel at vedtaket ikke løser det grunnleggende problemet.
– Det er for lite tillit og fundamental forskjellig virkelighetsforståelse av hvordan sentrale deler av organiseringen av selve arbeidet i sykehuset skal foregå. Jeg forutsetter at det nå er felles interesse, og en særskilt interesse fra arbeidsgiversiden som jo vant frem med sitt syn, til å bygge tillit gjennom fortsatt å organisere arbeidsplanene på en måte som fordrer til forutsigbarhet og medbestemmelse.
Invitere til samtaler
Micaelsen mener partene bør få hjelp til å bygge opp medarbeiderskapet og tilliten igjen, og peker på at hjelpen bør komme fra politisk hold.
– Bent Høie bør invitere partene til samtaler om hva som nå skal til for å bygge opp ny tillit og en felles forståelse av de faktiske forholdene. Som kjent er Helseministeren både eier og øverste leder av sykehusene, sier han.
Ikke gi opp kampen
Kjersti Toppe, helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, sier hun er urolig for hvordan det fremtidige legelivet vil være på sykehuset.
– Men legene må ikke gi opp kampen, debatten for legers arbeidsmiljø i sykehus er ikke over, sier hun.
Toppe er bekymret for den store frustrasjonen som råder blant legene, og peker blant annet på at legene ikke føler de blir anerkjent.
– Nå ser vi en veldig stor avstand fra toppen til gulvet i det norsk helsevesenet, og det er kanskje mer bekymringsfullt enn at legene ikke fikk gjennomslag i Rikslønnnemnda. På sikt kan dette gå ut over tilliten til helsevesenet, pasientsikkerhet og kvalitet. Kvalitet er ekstra viktig i helsevesenet, og til syvende og sist står og faller den på fagkompetansen som er der. Vi kan ha så mange ledere og fagdirektører vi vil, men vi er nødt til å tilrettelegge for de som nær pasienten, sier hun.
Mener du helseministeren har vært for lite synlig i denne konflikten?
Han har vært lite synlig, men på det området skiller han seg ikke nevneverdig fra tidligere helseministre. Politikere er jo forsiktig med å gå inn i konflikter med partene i arbeidslivet. Likevel mener jeg at alvorlighetsgraden i konflikten er mye større enn tidligere år, og at han da skygger banen er da mer kritikkverdig.
Ikke optimalt
Ketil Kjenseth, helsepolitisk talsperson i Venstre, vil ikke kommentere politisk på nemndas kjennelse, men sier han også er bekymret for frustrasjonen blant legene.
– Konflikten tar jo oppmerksomhet bort fra pasientbehandling og kvaliteten på utviklingen av helsesektoren. Her er det opp til begge parter å finne en felles forståelse og vilje. Det bekymrer meg imidlertid at det virker å være en stor avstand mellom arbeidsgiver og arbeidstakere, og her må vi som politikere ha antennene ute, sier Kjenseth og fortsetter:
– Vi er nødt for å bruke tid på å finne løsninger på ledelse, tillit og byråkrati i sykehussektoren fremover, for det er ikke optimalt slik det er organisert i dag.
Sterk styring fra arbeidsgiver
Krf-politiker Olaug Bollestad, som er medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, mener det er trist å oppleve dialogen mellom Legeforeningen og Spekter. Dette er noe begge parter taper på, påpeker hun.
– I utgangspunktet er jeg svært kritisk til at hver enkelt lege skal ha individuelle planer, selv om jeg som intensivsykepleier har vært med på å lage tilpasset turnus i akuttmottaket, men da var det etter et eget ønske fra de ansatte. Vi hadde imidlertid en grunnturnus i bunn, som sikret til enhver tid kompetente folk på jobb. Nå opplever jeg at det blir en så sterk styring fra arbeidsgivers siden at tilliten mellom arbeidstaker og arbeidsgiver blir svekket. Får vi ikke med oss de tillitsvalgte og de ansatte, er alle tapere. Tilliten mellom partene er utrolig viktig.