– Håper vi nå kan se fremover
Anne-Kari Bratten etter at Spekter vant frem i Rikslønnsnemnda.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
– Vi tar til etterretning at Rikslønnsnemda har bestemt at tariffavtalen mellom Spekter og Legeforeningen skal videreføres uten endringer i arbeidstidsbestemmelsene, slik Spekter hele tiden har tilbudt, uttaler Anne-Kari Bratten etter at kjennelsen fra Rikslønnsnemnda var klar mandag.
– Spekter håper nå at vi kan se fremover, og gjennom godt partssamarbeid sentralt og lokalt diskutere hvordan vi enda bedre kan forstå hverandres behov, slik at vi har godt grunnlag for å diskutere arbeidstidsbestemmelsene for leger ved hovedoppgjøret i 2018, sier Bratten.
– Ønsker tett medvirkning fra tillitsvalgte
Bratten sier Spekter ønsker, i samarbeid med Legeforeningen, å utrede hvordan sykehuslegenes arbeidstidsordninger kan organiseres med utgangspunkt i arbeidsmiljølovens arbeidstidsregler.
– Sykehusene vil uansett videreføre arbeidet med å sikre et godt og forsvarlig pasienttilbud og samtidig gode, forutsigbare og trygge arbeidstidsordninger for både leger og andre medarbeidere - og selvsagt med fortsatt tett medvirkning fra de tillitsvalgte, sier Bratten i en pressemelding.
Vant på alle punkt
Spekter vant frem på alle punkt i lønnsnemnda. De ønsket at tariffavtalen skulle videreføres som den er, og slik ble det. Legeforeningen tapte dermed på disse fire punktene:
1. Arbeidstid: Legeforeningen krevde at arbeidsplanen skulle rullere etter et fast mønster, men nemnda avviste dette.
2. Vaktfritak for gravide og ammende: Akademikerne krevde vaktfritak for høygravide og ammende leger. Avvist av nemnda som viser til generell tilretteleggingsplikt som er felles for alle arbeidsgrupper.
3. Virkningsdato for lønnstillegg: Akademikerne krevde utbetaling av lønnstillegg fra 1. januar 2016, men nemnda satte virkningstidspunktet til etter streiken, 12. oktober, som er det vanlige i streikesituasjoner.
4. Omregning av tilstedevakt: Akademikerne krevde at tilstedevakt skal beregnes i forholdet 1:1, men nemnda viser til behandling i domstolene.