BLE OVERRASKET OVER LEGEDOMMEN: Helse Vest-direktør Herlof Nilssen fotografert under et tidligere møte i Beslutningsforum. Arkivfoto: Lasse Moe Foto:

– En uoversiktlig situasjon

Helse Vest-direktør Herlof Nilssen om situasjonen etter dommen i Arbeidsretten.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

To uker etter at legene vant mot Spekter i Arbeidsretten, er det fortsatt uklart hvordan en ny tariffavtale mellom partene skal se ut. Enn så lenge er det tariffavtalen fra 2014 som gjelder.

Arbeidsretten har slått fast at Rikslønnsnemnda ikke hadde hjemmel til å videreføre unntakene fra arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven, mot Legeforeningens vilje. Hele tariffavtalen ble kjent ugyldig, og saken sendes tilbake til Rikslønnsnemnda for ny behandling på nyåret, med mindre partene blir enige før den tid.

Dagens Medisin har tatt kontakt med flere sykehusdirektører og RHF-direktører for å høre hvordan de vurderer situasjonen etter dommen i Arbeidsretten.

Ble overrasket
– Vi tar dommen til etterretning, og så får vi se hvordan vi skal manøvrere videre for å få en god tariffavtale som fungerer, sier Herlof Nilssen, administrerende direktør i Helse Vest og styreleder i Spekter.

Han innrømmer at dommen kom overraskende.

– Dommen kom litt overraskende, det gjorde den nok for mange. Men vi forholder oss til den og ser på hvordan vi får manøvrert oss videre. Vi har etablert dialog med Legeforeningen og så får vi se hva den bringer oss. Formelt er dette sendt tilbake til Rikslønnsnemnda, men hvis dialog mellom partene kan nå frem så er det det aller beste, sier Nilssen.

Hvordan er stemningen på sykehusene i Helse Vest nå?

– Det er vanskelig å unngå at dette diskuteres. Men så lenge pasientbehandlingen går som normalt, så skjer dialogen mellom de sentrale parter. Vi bidrar til å holde god stemning i leiren og ta unna pasientbehandlingen på en god måte.

– Uoversiktlig
– Hvordan opplever du situasjonen?

– Det oppleves som uoversiktlig akkurat nå. Siden tariffavtalen for 2016-2018 er underkjent, er det tariffavtalen for 2014 som gjelder, før vi skal inn i nytt hovedoppgjør i 2018. Det fremstår nok som litt uoversiktlig for mange.

– Var det en uklok dom fra Arbeidsretten?

– Det har jeg ingen kommentar til.

Nylig sendte Legeforeningen et løsningsforslag til Spekter, hvor kravet er kollektive, rullerende arbeidsplaner.

– Vil Spekter lettere kunne godta Legeforeningens krav om kollektive, rullerende arbeidsplaner nå?

– Det er ett av mange tema på dagsorden med Legeforeningen. Jeg har ingen kommentar til det som angår dialogen med Legeforeningen, sier Helse Vest-direktøren.

Avventende
Han sier stemningen er «tålig bra» på Vestlandet i kjølvannet av dommen.

– Jeg hadde nylig møte med foretakstillitsvalgte i Stavanger, Helse Fonna, Helse Bergen, Helse Førde og konserntillitsvalgte for Akademikerne, og opplevde rimelig god stemning. Det er stor vilje til samhandling fra alle for best mulig pasientbehandling. Samtidig er man litt avventende for å se hvordan sentrale prosesser beveger seg videre.

Dagens Medisin har også vært i kontakt med Stein Kinserdal, direktør ved Sykehuset Vestfold. Han ønsker ikke å kommentere dommen fra Arbeidsretten.

Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord, sier han opplever situasjonen som «uproblematisk».

RHF-prosjekt i gang
Øystein Mæland, administrerende direktør ved Akershus universitetssykehus sier han «tar dommen til etterretning og avventer videre prosess».

Mæland leder et RHF-initiert prosjekt som skal kartlegge eksisterende tjeneplaner ved alle helseforetak og vurdere muligheter for at leger kan arbeide innenfor arbeidsmiljøloven. Legeforeningen deltar som observatør i dette arbeidet.

– Vi har hatt det første møtet, og har sendt en bestilling til helseforetakene som skal melde tilbake til oss, sier Mæland.

Den endelige rapporten skulle etter planen leveres innen utgangen av året, men Mæland sier at det vil ta noe lenger tid før rapporten er klar.

Powered by Labrador CMS