LOVER: – Jeg kan love høyresiden og NHO én ting: Den her rapporten kommer ikke til å bli lagt i en skuff! Vi skal være en pådriver for at forslagene faktisk gjennomføres i praksis, sier SV-leder Kirsti Bergstø om avkommersialiseringsrapporten. Foto: NTB/Amanda Pedersen Giske

SV-leder Bergstø advarer mot svenske tilstander – i velferden

SV-leder Kirsti Bergstø tordner mot dem som kritiserer Avkommersialiseringsutvalgets rapport, som foreslår strengere regler for kommersielle velferdsaktører.

Publisert Sist oppdatert

– Legg den i en skuff, sa Høyre. Legg den i en skuff, sa Civita. Legg den i en skuff, sa NHO. Legg den i en skuff, sa PBL. Legg den i en skuff, sa Stendi. Kast den i søpla, sa Frp, sa Bergstø i sin tale til SVs landsstyre fredag.

I slutten av august leverte det omdiskuterte Avkommersialiseringsutvalget sin rapport til digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap), to år etter at det ble nedsatt som følge av regjeringens budsjettforlik med SV høsten 2021.

Hyllet Ås

I rapporten skrev utvalget at private leverandører inn i velferdssystemet bør reguleres bedre og strengere.

– Uten å ha lest et eneste ord, ba en etter en om at rapporten skulle legges i en skuff. Frps Bård Hoksrud mente det var et «makkverk». Før den var lagt fram, sa Bergstø.

Talen begynte og sluttet med ord til minne om SVs første partileder Berit Ås, som døde 14. september, 96 år gammel.

Trakk fram kriminelle gjenger i Sverige

Hovedtemaet var imidlertid det omdiskuterte utvalget.

– For jeg kan love høyresiden og NHO én ting: Den her rapporten kommer ikke til å bli lagt i en skuff! Vi skal være en pådriver for at forslagene faktisk gjennomføres i praksis, sa Bergstø.

Partilederen hevder fasiten på hvor galt det kan gå med kommersialiserte velferdstjenester, ligger i Sverige.

– Der har høyresidens ensidige ideologiske ønsker om å fremme kommersielle aktører på alle områder kommet mye lengre enn i Norge. Og resultatet er ganske alvorlig, det er at kriminelle gjenger tjener godt på å yte velferdstjenester.

Powered by Labrador CMS