Supersatsing på metodevurdering
Vi har bestemt oss for to supersatsinger: Den ene handler om forsyningssikkerhet og beredskap for medisinske produkter. Den andre handler om metodevurdering, skriver DMP-direktør Trygve Ottersen.
Det er mange som har gratulert meg med ny jobb i Direktoratet for medisinske produkter (DMP). Gratulasjonene kommer gjerne sammen med oppfordringer om hva DMP bør prioritere. Mange nevner «metodevurderinger» og dette temaet engasjerer også i kronikker i Dagens Medisin. Timingen er god. Aldri har metodevurdering vært så viktig for Norge, Europa og DMP. Vi trenger all den energi og samarbeid vi kan få til.
Prioritering i Norge og Europa
Prioritering er noe av det viktigste og vanskeligste vi gjør i et samfunn som vårt. Flere tiår med utrolig innovasjon gjør at vi kan gjøre mye mer i helsetjenesten enn vi har ressurser til. De ressursene vi har må brukes slik at vi får mest mulig ut av dem. Penger brukt på ett legemiddel kan gjøre at vi har mindre til andre legemidler. Penger brukt på legemidler kan gjøre at vi har mindre til helsepersonell. Vi må ta det tekniske begrepet «alternativkostnad» seriøst.
En fersk studie i The Lancet minner oss på akkurat dette. Studien konkluderer med at ressursene England har brukt på innføring av nye legemidler har gitt mindre helsegevinst for befolkningen enn hvis ressursene ble brukt på annen måte i helsetjenesten. Mange spørsmål kan stilles om metoden og overføringsverdien til Norge. Studien understreker uansett hvor viktig prioritering er. Vi må klare å si ja til det viktigste og nei til det mindre viktige.
Felles innsats er også nøkkelen for å korte ned tiden fra markedsføringstillatelse gis i Europa til beslutning om finansiering i Norge
Dette strever alle land med. Gode beslutninger krever godt beslutningsgrunnlag, og her er metodevurderinger avgjørende. Nå i januar ble endelig et felles europeisk samarbeid om metodevurderinger etablert. Norge og andre ledende land har allerede harmonisert mye av sin tilnærming til metodevurderinger – og på flere områder ses Norge på som et foregangsland. Men nå har vi tidenes mulighet til å samkjøre metodikk og lykkes med reell arbeidsdeling i Europa. Dette kan høres enkelt ut, men mange må jobbe hardt i årene fremover for å få det til.
Prioritering i DMP
Hard prioritering er noe av det viktigste vi gjør, også internt i DMP. Vi har en gitt ressursramme og mye vi ønsker å gjøre for pasientene og samfunnet. Nå har vi bestemt oss for to supersatsinger. Den ene handler om forsyningssikkerhet og beredskap for medisinske produkter. Den andre handler om nettopp metodevurdering.
Målet for satsingen på metodevurdering er todelt. På kort sikt handler det om fullt fokus på sakshandling og tidsbruk. Vi er godt i gang. Saksbehandlingstiden går ned og vi har nå ikke lenger kø for metodevurderinger som venter på å komme i gang hos oss.
Det langsiktige målet de neste årene er at Norge har effektive, bærekraftige systemer for metodevurdering. Det gjelder både legemidler på sykehus, legemidler på blåresept, vaksiner og medisinsk utstyr. Forbedringene må være så robuste at de kan kompensere for de mange driverne for økt ressursbehov for metodevurderinger, inkludert behovet for flere vurderinger, mer komplekse vurderinger, og svakere dokumentasjon. Samtidig handler det om å opprettholde kvalitet i vurderingene og hele tiden gjøre tilpasninger basert på utviklingen og læring. Vi jobber nå med en ny tiltakspakke og forventer også mange gode tiltak i den kommende prioriteringsmeldingen.
Prioritering er ubehagelig, og det er lett å glemme hvorfor vi må prioritere
100 grunner mot super
Det er fint med satsning, men må den være super? Det har jeg ofte fått høre. Det synes å være minst 100 grunner til å ikke kalle det en supersatsing. Blant de hyppigste er at fallhøyden øker. Vi har heller ikke fått nye midler til supersatsingene våre, og vi må gjøre harde prioriteringer. Super tydeliggjør en realitet: Metodevurdering skal ha høyeste prioritet hos oss, både om midler, tid og oppmerksomhet. Det blir fortsatt ikke lett, men det øker sjansen for at vi lykkes.
Felles innsats
Metodevurdering er imidlertid ikke noe «one etats show». Det er et nasjonalt, og stadig mer internasjonalt samarbeid.
Felles innsats er også nøkkelen for å korte ned tiden fra markedsføringstillatelse gis i Europa til beslutning om finansiering i Norge. Her må også industrien bidra. Våre analyser viser nemlig at legemiddelindustrien står for en stor del av ventetiden. Noen firma leverer dokumentasjonen vi trenger raskt, gjerne samtidig med markedsføringstillatelsen, mens andre bruker svært lang tid. Helseministeren har tatt initiativ til styrket innsats fra alle sentrale aktører, og dialogen har bidratt til fart og retning.
Til det beste for befolkningen
Prioritering er ubehagelig, og det er lett å glemme hvorfor vi må prioritere. Alle ønsker at pasienter skal kunne få all behandling som finnes med positiv gevinst - også vi som jobber i DMP. Når det ikke er mulig, er det viktig med godt beslutningsgrunnlag. Bare slik kan innovasjoner bli brukt til det beste for hele befolkningen.