Strammer inn igjen: – Vi har ingen på reservebenken
Regjeringen har bestemt at landet igjen må stramme inn, slik at vi kan unngå en total nedstengning.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
Tidlig tirsdag kunne Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet, fortelle at han var svært bekymret for situasjonen i helsetjenesten.
LES OGSÅ: Advarer om sterkt presset helsetjeneste
Han advarte da om rekordhøyt sykefravær i helsetjenesten, og i den forbindelse oppfordret helsetoppen til at regjeringen skulle skru til igjen.
Derfor strammer de inn
Tirsdag kveld ble det også bekreftet at det blir realiteten en tid fremover.
– Faren for å overbelaste helsesektoren og spredningen av den nye smittsomme omikronvarianten gjør det nødvendig med nye strenge tiltak, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på pressekonferansen tirsdag kveld.
For å unngå overfylte sykehus og en overbelastet helse- og omsorgstjenesten, har regjeringen besluttet nye nasjonale tiltak. Det ble bekreftet av helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol (Ap).
Gjenninfører takster
– Kapasiteten i helsetjenesten er utfordret i mange kommuner som følge av åpningen. Fastlegekrisen og sykepleiermangel spiller også inn. Helsedirektoratet slår fast at kapasiteten i spesialisthelsetjenesten er utfordret flere steder. Hvis smittetrenden ikke snur, mener FHI at spesialisthelsetjenesten kan bli overbelastet i løpet av kort tid, sa helsesjefen.
På denne temasiden hos FHI er alle nye tiltak, råd og føringer samlet.
– Det handler om fagfolka som jobber der. Det er de som er overbelastet. De har jobbet lenge, og vi har ingen sittende på reservebenken som kan hoppe inn. Dette kan påvirke oss alle. Operasjoner kan bli utsatt, og ventetiden vokser. Vi må snu utviklingen, og vi må redusere belastningen på fagfolka våre.
Kjerkol var også klar på at fastlegene og legevaktene i dag opplever en massiv tilstrømning av pasienter, og at regjeringen har besluttet å legge tilrette for en utvidelse av kapasiteten.
– Pasientene skal få tjenestene de trenger, og fastlegene må få gjort jobben sin. Vi gjeninnfører takster som gjør det enklere for fastlegene å følge opp og behandle pasientene under en pandemi, og vi sørger for at mer enn en lege kan jobbe på samme fastlegeliste samtidig.