Store skader ved hjernekreft hos små barn

Små barn som blir strålebehandlet for svulst på lillehjernen får store skader i etterkant. Rundt halvparten lever etter fem år.   

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Større barn som kun trenger operasjon har derimot få plager.

Nevrokirurg og seksjonsoverlege Bernt J. Due-Tønnessen har sett på livskvalitet og overlevelse hos barn som er operert for lillehjernesvulst ved Rikshospitalet.

Barna er operert fra 1960-tallet og frem til i dag. Svulst på lillehjernen er en alvorlig og livstruende tilstand.
Lite plager med kun operasjon
Svulstene kan deles inn i to hovedformer.

Den ene gruppen besto av 110 pasienter som hadde en type svulster som utvikler seg i og rundt lillehjernen, og vanligvis ikke sprer seg, såkalt astrocytom. Her var 85 prosent i live, og plagene var beskjedne, ifølge disputaskunngjøringen.
Jo yngre jo verre
Den andre gruppen besto av 111 pasienter med en type svulst som sprer seg til andre områder av hjerne og ryggmarg (medulloblastom). De hadde gjennomgått stråle- og cellegiftsbehandling i tillegg til operasjon. Det viste seg at plager og bivirkninger var verre jo yngre pasienten var på behandlingstidspunktet. Bivirkningene utviklet seg i mange år etter at behandlingen var avsluttet.

De yngste barna som fikk strålebehandling, var ofte rammet av psykisk utviklingshemming og vekstforstyrrelser. Etter hvert utviklet en del også nye kreftsvulster utenfor hjerne og ryggmarg. Litt over halvparten av disse barna var i live fem år etter sykdommen. 

Due-Tønnessen disputerer ved Universitetet i Oslo.

Flere artikler i nyhetsarkivet

Powered by Labrador CMS