Stadig flere får urinsyregikt Foto:

Stadig flere får urinsyregikt

For mye av det gode liv fører til at flere får urinsyregikt. Sykdommen rammer først og fremst menn, og én av 20 menn over 70 år bruker nå urinsyresenkende legemidler.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Forekomsten av urinsyregikt stiger både i vestlige land og i nye industrialiserte land. Tall fra England viser for eksempel at forekomsten var på 0,3 prosent i 1970. I 1990 var andelen på 1 prosent og i 2004 hadde andelen steget til 1,4 prosent i befolkningen sett under ett.
En lignende utvikling har blitt sett i USA. I østlige Kina, hvor urinsyregikt tidligere var en sjelden tilstand, var forekomsten på 1,2 prosent i 2008 (1).
Gradvis økning
Norge ser ikke ut til å være noe unntak i denne internasjonale utviklingen: - Vi har sett en gradvis økning de siste årene, sier professor Terje Pedersen ved Avdeling for forebyggende medisin ved Oslo universitetssykehus (OUS), Ullevål.
Pedersen forteller at avdelingen måler urinsyre rutinemessig hos henviste pasienter. 
- Ofte ser vi altfor høye verdier og som trenger intervensjon. I mange tilfeller har ikke pasienten fortalt om symptomer som har sammenheng med urinsyregikt. Når vi så spør nærmere, har de ofte symptomer likevel, sier Pedersen.

Fem prosent av 70-åringer

Dersom vi går til Reseptregisterets statistikk (2), finner vi at cirka fem prosent, eller hver tyvende mann på over 70 år, brukte det urinsyresenkende middelet allopurinol i 2008. Middelet demper produksjonen av urinsyre. Siden 2004 har andelen som bruker allopurinol, økt med nesten ti prosent hos menn - alle aldersgrupper sett under ett. Hos menn i alderen 70-80 år var økningen på 19 prosent.
Selv om det er høyest andel brukere i de eldste aldersgruppene, rammes også mange under 70 år av urinsyregikt. Vel 10.000 brukere av allopurinol er under 70. 
I stedet for allopurinol må enkelte benytte legemiddelet probenecid, som øker utskillelsen av urinsyre i nyrene. I 2008 var det vel 1400 brukere.
Livsstil og det «gode» liv
Årsaken til økningen i urinsyregikt tilskrives livsstilen. Hos dem som er disponert, slår sykdommen ut når det «blir for mye av det gode liv», slik Pedersen uttrykker det: Fedme, alkohol, særlig øl og et høyt forbruk av kjøtt, øker urinsyrenivået og dermed risikoen for urinsyregikt.
Hos ni av ti med urinsyregikt har nyrene nedsatt evne til å skille ut urinsyreoverskuddet.  Disse personene trenger høyere urinsyrekonsentrasjon for å få samme utskillelse som dem som ikke har denne tilstanden. Ved for mye alkohol, sukker, kjøtt og fedme kan konsentrasjonen av urinsyre da bli så høy at det dannes krystaller i ledd, og det første anfallet med urinsyregikt er et faktum.
Tiazider kan øke nivået
Vanndrivende og blodtrykkssenkende midler av typen tiazider kan også øke urinsyrenivået.
- Tiazider har vært anbefalt som første valg av blodtrykksmedisin hos pasienter over 55 år. Bør det rådet følges fortsatt?
- Disse anbefalingene var styrt av økonomiske betraktninger. Nå har patentene gått ut og alle midlene er rimelige. Pris bør derfor ikke være en grunn til at man velger et tiazid framfor for eksempel en ACE-hemmer, sier Pedersen.
Bør følge med
- Noen forskningsrapporter tyder på at urinsyre kan være en selvstendig risikofaktor for høyt blodtrykk. Hva er din kommentar til det?
- Det er usikkert hvor selvstendig denne faktoren er, men vi ser at økt nivå ofte forekommer hos pasienter med høyt blodtrykk og metabolsk syndrom. Derfor bør også urinsyrenivået måles hos disse pasientene. Dersom de behandles med tiazider, bør man i tillegg følge med på urinsyrenivået, sier Pedersen.
Litteratur:
1. Richette P, Bardin T. Gout. Lancet 2010; 375: 318-28.
2.
www.reseptregisteret.no


Vanskelige livsstilsendringer

Livsstilsendringer er prioritert behandling både ved høyt urinsyrenivå og ved metabolsk syndrom. Men det er vanskelig.
Undersøkelser tyder på at over 60 prosent av personer med urinsyregikt har metabolsk syndrom. Høyt nivå av urinsyre oppstår ofte før det utvikles diabetes, fedme og høyt insulinnivå (1).  Hjerte- og karsykdom er den største helserisikoen for menn med urinsyregikt.
Den europeiske organisasjonen for revmatisme (Eular) anbefaler at pasientene som opplever det første anfallet med urinsyregikt får livsstilsråd for å redusere urinsyrenivået.
Krevende endringer
En studie fra Tyskland viser imidlertid at 30-60 prosent av pasientene fortsatt trenger allopurinol etter et år, enten fordi de ikke har fått livsstilsveiledning eller fordi man ikke har fått resultater av denne (1).
- Hos oss henvises pasientene til ernæringsfysiolog. De tar tak i dette. På den annen side vet vi at livsstilsendringer er vanskelig, særlig hos gruppen av voksne menn som dette ofte gjelder, sier professor Terje Pedersen ved Oslo universitetssykehus (OUS), Ullevål.
Holder kurs
Ved Solli legesenter på Jessheim prøver Kristian Furuseth og kolleger ut en ny tilnærming overfor pasienter med metabolsk syndrom og type 2-diabetes. Tiltakene vil også være gunstige for urin-syrenivået.
Furuseth er spesialist i allmennmedisin og arbeider mye med pasienter som har type 2-diabetes. Han bekrefter at livsstilsendringer er vanskelig: - Vi prøver nå ut en ny tilnærming som er utarbeidet av det internasjonale diabetesforbundet (IDF). I stedet for å holde forelesninger, bruker vi her en problemløsende form for undervisning. Fagpersonen blir da mer til stede som en ressursperson.
- Det er en stor utfordring å omsette kunnskapen i praktisk handling, legger han til.
Trenger Fysak-tilbud
Furuseth mener at flere kommuner burde opprette et tilbud innenfor Fysisk aktivitet og naturopplevelse (Fysak). Ved hjelp av såkalte Fysak-tilbud kan personer som er i dårlig form, møtes til enkle mosjonsaktiviteter og samtidig få kontakt med andre i lignende situasjon.
- Vi har kommet langt i legemiddelbehandlingen, men vi har mye å hente med tiltak overfor dem som ennå ikke har blitt syke, eller som nettopp har blitt syke. Jeg håper vi kan få til noe gjennom samhandlingsreformen, sier Furuseth.


Sukker øker blodtrykket?

Enkelte studier peker mot at sukker kan forårsake både høyt blodtrykk og insulinresistens. Forbindelsen er urinsyrenivået.
Når fruktose, som utgjør halvparten av vanlig sukker, omsettes i leveren, kreves det adenosintrifosfat (ATP). Tømming av ATP-reservene kan gi en kortvarig økning i serumnivå av urinsyre.
Tåler sukker dårligere?
En teori som er tatt opp av flere forsk-ningsgrupper, er at hyppig inntak av brus, juice og sukker over tid kan føre til økt blodtrykk og insulinresistens fordi høye urinsyrenivåer skader eller påvirker endotelet - det indre cellelaget i blodårene.
Dette vil i så fall bety at høyt urin-
syrenivå ikke bare er noe som «følger med» metabolsk syndrom, men at det også kan være en årsakssammenheng.
Det kan også bety at menn tåler sukker dårligere enn kvinner ettersom menn lettere får høyt urinsyrenivå.
Ny studie
I desember ble en studie på menn i 50-årsalderen publisert i International Journal of Obesity (3). De fikk betydelige mengder fruktose i et forsøk over to uker. Halvparten av dem fikk samtidig det urinsyresenkende middelet allopurinol.
Resultatet viser at fruktosen ga blodtrykksøkning og forverret også andre mål på metabolsk syndrom. Dette skjedde ikke hos dem som fikk allopurinol samtidig.
Barn og unge
- Resultatene stemmer med en tidligere studie på barn og unge med essensiell hypertensjon. Denne viser at blodtrykket falt når barna ble behandlet med allopurinol. Resultatene stemmer også med annen forskning som de siste ti årene har vist gunstige effekter av allopurinol (4), sier overlege dr.med. Aud Høieggen ved Oslo universitetssykehus (OUS), Ullevål.
- Vi har imidlertid ennå ikke sett en større studie på pasienter. De studiene som foreligger i dag, er først og fremst hypoteseskapende når det gjelder sammenhengen mellom fruktose, høyt urinsyrenivå og hypertensjon med metabolsk syndrom, sier Aud Høieggen.

Litteratur:
3) Perez-Pozo SE m fl. Int J Obesity, elektronisk publ  22 des 2009.
4) Feig DI m fl. JAMA 2008; 300: 922-930.

Fakta urinsyregikt

Hos disponerte personer kan vedvarende høyt nivå av urinsyre føre til at urinsyre felles ut som natriumsaltkrystaller i ledd. I de fleste tilfeller rammes stortåleddene først. Anfallene kan være svært smertefulle.
- Vanligst hos menn. Forekommer nesten ikke hos kvinner under 50 år. Bruk av østrogen virker beskyttende.
- Foruten arvelig disposisjon, alder og kjønn, er urinsyregikt forbundet med fedme og metabolsk syndrom - overvekt rundt livet, høyt blodtrykk og forstyrrelser i fett- og glukoseomsetningen. 
- Alkohol, særlig øl, samt sukker,
fruktjuicer og purinrik mat som kjøtt og skalldyr, øker urinsyrenivået. Et måltid med øl og reker kan utløse anfall.
- Kaffe, vitamin C-tilskudd og melkeprodukter er forbundet med redusert urinsyrenivå. Faste øker risikoen.
- Diuretika og lave doser acetylsalisylsyre er forbundet med økt risiko for urinsyregiktanfall. Også andre legemidler kan påvirke urinsyrekonsentrasjonen.

Fruktose i kostholdet

- Vanlig sukker (50 prosent fruktose).
- Fruktose som selges som erstatning for sukker, består av 100 prosent fruktose.
- Vanlig cola og brus. Lettbrus og andre «lettdrikker» inneholder derimot lite eller ikke noe fruktose.
- Eplejuice og annen fruktjuice.
- Frukt, bær - en hel frukt inneholder om lag samme fruktosemengde som 1 dl juice.
- Godteri, is og søte matvarer.
- Søte melkeprodukter med tilsatt fruktmos og/eller sukker.

Tema: Mannens Helse, Dagens Medisin 05/10

Powered by Labrador CMS