Vurderer å behandle ryggmargsbrokk hos foster
Det er mulig å operere et foster med ryggmargsbrokk mens det ligger i mors mage. Nå vurderer fosterdiagnostiske sentre i Norge om de skal tilby denne behandlingen i utlandet.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
De fleste gravide som i dag får beskjed om at fosteret har ryggmargsbrokk, velger abort.
– Det er mye usikkerhet rundt prognosen og store forskjeller på dem som blir født med ryggmargsbrokk. Noen går selv og har det greit kognitivt. Andre kan ha store kognitive utfordringer. Vannhode er ganske vanlig, forteller Birgitte Heiberg Kahrs, overlege ved St. Olavs Hospital.
Kan lukke defekten
I USA har man siden slutten av 90-tallet gjort operasjoner på foster med ryggmargsbrokk i mors mage.
– Ryggmargsbrokk er en medfødt lukningsdefekt av ryggraden. Under operasjonen lukker man denne defekten, forteller Kahrs.
Når ryggmargen ligger åpen, kommer nervetråder i kontakt med fostervannet og livmorveggen, og blir i løpet av svangerskapet enda mer skadet.
– Derfor er det viktig å lukke denne defekten tidlig. Forskning har vist at en slik operasjon gjør at barna får mindre nevrologiske skader, sier hun.
Flere kan gå selv
Blant annet er risikoen for hydrocephalus – vannhode – mindre, og en større andel kan gå selv, ifølge Kahrs.
I USA går man nå inn for at en slik operasjon skal være et tilbud for alle foreldre som får beskjed om at fosteret har ryggmargsbrokk.
I de siste årene har også europeiske land begynt å utføre operasjonen.
– I flere europeiske land er dette nå en etablert behandling, forteller Kahrs.
Vanskelig vurdering
Nå vurderer norske fosterdiagnostiske senter om de vil tilby norske kvinner som er gravide med et foster med ryggmargsbrokk å reise til et senter som tilbyr denne behandlingen.
– Det er en vanskelig vurdering, blant annet fordi det er et krevende inngrep for mor, sier Kahrs.
Under operasjonen åpner man livmoren. Fosteret løftes ut og opereres og legges så tilbake. Livmoren lukkes og svangerskapet fortsetter.
– Kvinnen vil få et stort arr i livmoren, og etterpå vil det ikke være mulig for henne å føde naturlig, hun vil måtte ta keisersnitt, forteller Kahrs.
Kan bli et tilbud
Foreløpig er St. Olavs Hospital i tenkeboksen.
– Det er mulig at dette kan bli et tilbud for de som ønsker det. Nå må vi diskutere saken med de andre fosterdiagnostiske sentrene. Hvis vi lander på at vi vil anbefale det, vil Kontor for utenlandsbehandling måtte vurdere saken, sier Kahrs.