Tviler på helsetilbudet til eldre
Bare 45 prosent av oss har tro på at det offentlige vil gi oss nødvendig helsehjelp når vi blir eldre.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Det viser en ny undersøkelse fra Kantar TNS. Og skepsisen til at eldre får et godt tilbud og blir prioritert i helsetjenesten stopper ikke der.
40 prosent av de spurte i helsebarometeret som legges frem onsdag mener at yngre prioriteres høyere enn eldre når det gjelder tilbud om sykehusbehandling. Nesten like mange mener imidlertid at eldre og yngre likestilles.
Flest skeptikere til at eldre får samme tilbud som yngre er det blant dem som stemmer FrP og i aldersgruppen 60-74 år. I disse gruppene mener halvparten at eldre prioreteres ned.
Veldig betenkelig
- Dette er tredje år på rad at vi ser den samme tendensen til manglende tillitt til helsetjenester til eldre. Det er veldig betenkelig, sier Wenche Frogn Sælleg, leder i Statens eldreråd.
Hun legger til at det er vanskelig å vite med sikkerhet om skepsisen skyldes mye negativ fokus på eldrebølgen eller om det er en frykt som har grunnlag i virkeligheten.
- Jeg vil gjerne tro at frykten er noe overdrevet og særlig blant de yngre. Men det vet vi ikke med sikkerhet. Uansett er dette noe helsepoltikerne må ta alvorlig, sier Frogn Sælleg.
Som tidligere overlege i geriatri og profilert Høyrepolitiker og statsråd kan hun mer om eldres helse enn de aller fleste.
- At særlig de eldste mener at de yngre priorieters fremfor eldre, er alvorlig fordi det kan være erfaringsbasert, sier Frogn Sælleg.
Kommunene må forebygge
Undersøkelsen viser at rundt halvparten av de spurte mener kommunen de bor i er opptatt av innbyggernes helse og livskvalitet. Andelen er noe lavere i år enn på samme tid i 2017. Det ser ut til at de som bor i Trøndelag og nord Norge er litt mer fornøyde med kommunen enn folk i andre deler av landet. Personer med høy utdanning har noe høyere tillit til kommunen enn dem med lav utdanning.
Ikke overraskende mener over halvparten (56 %) av de spurte at god fysisk helse er viktigst for livskvalvitet og en god alderdom. Trygg økonomi og det å være selvhjulpen rangeres også høyt. Henholdsvis 44 og 37 prosent mener dette. Også meningsfylte aktiviterer i hverdagen, god psykisk helse og sosialt nettverk oppgis som viktig for eldres livskvalitet.
- Ser man disse funnene i sammeneheng, er det tydelig at kommunene må satse langt mer på forebygging for å gi eldre bedre muligheter til å leve et aktivt liv, sier Frogn Sælleg.