HAR STYRE-STØTTE: – Styret tok dette veldig alvorlig. De videre styremøtene vil vise hvordan dette materialiserer seg i praksis. Men det er ikke tvil om at vi er et «vi», sier administrerende direktør Bente Mikkelsen, sammen med styreleder Per Erik Oksum. Foto: Kjell Arne Bakke

Styret vil støtte Bente Mikkelsen bedre

– Vi vil støtte bedre opp om Bente Mikkelsen når hun gjennomfører styrevedtak, sier styreleder Per Anders Oksum i Helse Sør-Øst. Mikkelsen er glad for at styret tok hennes oppfordring alvorlig.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OSLO/GREV WEDELS PLASS: Dagens Medisin møtte styreleder Per Anders Oksum og administrerende direktør Bente Mikkelsen rett etter torsdagens styremøte i Helse Sør-Øst.

Der ba Bente Mikkelsen om styrets støtte, og etter et lukket styremøte, som også tok stilling til nye styrerepresentanter i fem helseforetak, fastslo styrelederen at Mikkelsen har styrets fulle tillit.

– Vi vil nå se på hva vi kan gjøre for å støtte Bente Mikkelsen bedre når hun gjennomfører styrets vedtak. Vi vil komme tilbake til hvordan vi gjør dette i praksis, sier Per Anders Oksum til Dagens Medisin.

– Fikk støtten hun ba om
– Fikk du den støtten du ba om?

– Ja, styret tok dette veldig alvorlig. De videre styremøtene vil vise hvordan dette materialiserer seg i praksis. Men det er ikke tvil om at vi er et «vi», sier hun til Dagens Medisin.

Da hun tidlig i møtet ba om styrets støtte, uttalte hun:

– Jeg må vite om vi er et «vi». Dere må være tydelige når noe er positivt eller er en utfordring, og når det er vedtak som eventuelt må endres. Vi må være et «vi», var hennes oppfordring til styret før det lukket dørene.

– Har du noen gang vurdert å gå?

– Nei, og grunnen til det er at vi er i ferd med å innfri målet om en god og likeverdig helsetjeneste i vår region. Vi har et samfunnsansvar, og det tar jeg, svarer hun.

– For mye fokus på Mikkelsen
Styrelederen synes det blir for mye fokus på Bente Mikkelsen i det offentlige rom.

– Det er ikke Bente Mikkelsen, men styret som står bak vedtakene som er basert på oppdragsdokumentene fra Helse- og omsorgsdepartementet. Dette oppfattes annerledes ute, fastslår han.

– Har styret vært for usynlig når det har blåst som verst?

– Ja, vi må finne en form som gjenspeiler de reelle ansvarsforholdene. Det innebærer at ansvaret for en del temaer bør plasseres i de enkelte helseforetakene. Situasjonen har utviklet seg slik at man bevisst eller ubevisst trykker vanskelige saker oppover i systemet, men som reelt sett hører hjemme lengre ned i organisasjonen.

Oksum mener at dette blir feil, og at det er behov for større bevissthet rundt det lokale ansvaret i de enkelte helseforetakene.

Peker på foretakenes ansvar
Bente Mikkelsen understreker at helseforetakene juridisk sett er selvstendige enheter.

– Men også det regionale helseforetakets ledelse og styre må være svært tydelig på hvilket ansvar som ligger til oss. Vi eier de ti aktuelle helseforetakene, og vi må være tydeligere på det ansvaret som både vi og helseforetakene har.

– Det regionale helseforetaket har ansvar for å sørge for en helsetjeneste til befolkningen. Når det er fristbrudd og for lange ventetider, er det vårt ansvar å sikre at pasientenes behov blir ivaretatt, om nødvendig ved å sørge for tjenester fra private, sier hun.

Mikkelsen understreker at Helse Sør-Øst vil stille krav og følge opp der det er behov.

– Oksum, betyr dette at du som styreleder vil bli mer synlig på vegne av styret?

– Vi må synliggjøre ansvaret der det ligger og ikke legge alt ansvaret på administrerende direktør i Helse Sør-Øst. Dette gjelder spesielt der det er uklare ansvarsforhold og der det er vanskelig å få gehør for de reelle ansvarsforholdene utad.

– Tunnelløsningen synliggjør visjonen
Det har stormet mye rundt Bente Mikkelsen i lang tid.

– Kom Eriksteins forslag om å utvikle et «Campus Oslo» over en ny tunnel, og på begge sider av Ringveien ved Gaustad, beleilig?

– Dette synliggjør visjonen som vi hadde fra starten av hovedstadsprosessen og den påfølgende sykehusomstillingen i Oslo. Får vi til «Campus Oslo» på denne måten, vil det være fantastisk for Oslo universitetssykehus, Helse Sør-Øst og helse-Norge.

Hun sier at nå skal Eriksteins idé skal prøves opp mot realitetene og finpusses ved Oslo universitetssykehus, før den skal drøftes av styrene både i Oslo universitetssykehus og Helse Sør-Øst.

– Selv om det er langt fram for at dette skal bli en realitet, har Erikstein og Oslo universitetssykehus kommet opp med en strålende idé. Dette er godt for pasientene, for fagmiljøene og for å etablere Oslo som en kunnskapsby for framtida, konstaterer Mikkelsen overfor Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS