
DRIFT ETTER KORONA: – Dette en enorm kabal. Vi har flere runder med screening, før vi slipper inn folk, er dynamiske og tilpasser oss gjeldende smittevernføringer. Vi har vært vårt ansvar bevisst, hyggelig å bli lagt merke til med denne kåringen, sier overlege Stine Marit Moen på MS-senteret Hakadal.
Foto: Lasse MoeSpesialisert MS-senter ble «årets bedrift»
MS-Senteret Hakadal er akkurat blitt kåret til årets Nittedalsbedrift 2020 av Nittedal næringsforening.
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.
– Prisen ble symbolsk overrakt i en digital seanse – og kan sees på vår og Hjernerådets sine nettsider, forteller FOU-leder og overlege ved MS-Senteret Hakadal, Stine Marit Moen.
Prisen var et diplom og muligheten til å gi 5000 kr til en veldedig organisasjon som senteret har gitt til Hakadal skolekorps som har spilt på senteret på 17. mai i mange år.
Moen forteller at innbyggerne sender inn forslag til hvem som bør nomineres til prisen – og at institusjonen nok ble lagt merke til i løpet av pandemien, da de under nedstengningen bidro med helt annet arbeid i kommunen enn vanlig virke.
– Begrunnelse nevnt var også at de var stolte av å ha en bedrift som er en del av spesialisthelsetjenesten i lokalmiljøet.
Ideell aktør
MS-Senteret er organisert som en privat ideell aktør og eies av MS-forbundet.
Overskuddet i bedriften skytes tilbake i driften av senteret, som har avtale med spesialisthelsetjenesten.
– Den største avtalen vi har er med Helse Sør-Øst, og så har vi mindre avtaler med de andre regionale helseforetakene. Vi er en spisset institusjon i spesialisthelsetjenesten som tilbyr MS-rehabilitering, forklarer Moen.
Senteret har til vanlig over 460 pasienter årlig, i tillegg til over 240 pårørende på samlinger.
Måtte stenge
Da landet stengte ned 12. mars i 2020, måtte også senteret stenge.
– Da alt pågikk og den første bølgen kom, så trengte Nittedal kommune helsepersonell i flere funksjoner. Vi har 10 ulike faggrupper, samt drift- og service med renhold og faglærte kokker hos oss, forklarer Moen.
Hun forteller at da senteret ble nedstengt, ble det kreativt samarbeid med kommunen angående lokaler og personell, selvfølgelig etter nødvendige avklaringer med HSØ med tanke på hvordan senterets ressurser kunne benyttes.
– Da jobbet personalet i ulike funksjoner, alt fra f.eks. hjemmetjeneste, pleie- og omsorgssenter, digitale konsultasjoner for kommunehelsetjenesten og renhold. Kommunen disponerte lokalene våre, en sikring med ekstra areal hvis behov, forteller hun.
Senteret re-åpnet så fort det ble mulig i juni med covid-19-justerte opphold under strenge smitteverntiltak som tar hensyn til pandemien, settingen og pasientgruppen.
– Det har vært utfordrende. Vi har lagt om driften totalt, med inntak og planlegging av hvem som kan komme når. Vi har benyttet vår kompetanse på risikofaktorer for personer med MS, og vi har tatt hensyn til hvem som kan ha en økt risiko for alvorlig forløp av covid-19-sykdom. Noen bør «time» opphold med tanke på type immunmodulerende behandling eller andre faktorer.
– Senteret har gjennomført alle opphold som planlagt etter reåpning, men flere deltakere har måttet utsette sine opphold av ulike grunner, fordi de eksempelvis har forkjølelsessymptomer, nylig har fått en av de mer potente immunmodulerende behandlingene eller er i nærkontakt med et lokalt utbrudd av covid-19.
Prisutdelingen ser du her: