
- Kosmetisk kirurgi på feil grunnlag
Antall inngrep for tunge øyelokk har økt med nær 50 prosent siden 2008. Overlege Hans Henschien ved Sykehuset Vestfold Tønsberg mener de fleste operasjonene utføres på skjult kosmetisk bakgrunn.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
I fjor utførte norske øyeleger i alt 4358 operasjoner for løs hud på øyelokk. Dette er en økning på 50 prosent fra 2008 og på 87 prosent fra 2006. Fra 2011 til i fjor ble det utført ti prosent flere øyelokkoperasjoner.
Mens andelen av operasjoner har gått betraktelig ned ved sykehusene, fra 2705 inngrep i 2005 til 1519 i fjor, utfører avtalespesialistene langt flere enn før - fra 106 i 2006 til 2841 i fjor. Dette kommer frem av tall Dagens Medisin har fått fra Norsk pasientregister (NPR).
Økonomiske motiv
Overlege Hans H. Henschien ved Øyeavdelingen på Sykehuset Vestfold Tønsberg mener økningen ikke er medisinsk begrunnet.
- Jeg tror de fleste slike operasjoner foretas på skjult kosmetisk bakgrunn, og det bør skje en innskjerping hos helseforetakene. Volumet av kirurgi for slapp øyelokkhud ser i stor grad ut til å være drevet av takst- og inntekstsmessige betraktninger, både i sykehusene og hos praktiserende spesialister. Spesielt når vi i Norge har mangel på øyeleger, er det trist å bruke ressurser på kosmetiske operasjoner, sier Henschien til Dagens Medisin.
Ikke enig
Dette er ikke øyelege Harald Guldsten enig i.
- Det er vanskelig å dokumentere at det utføres operasjoner på feil indikasjon og at det er uriktig bruk av ressurser. Jeg har ennå til gode å få tilbake en operert pasient som ikke har opplevd bedre funksjon, sier Guldsten, som er avtalespesialist ved Nidaros øyeklinikk i Trondheim.
Han legger vekt på at alle hans pasienter må ha henvisning fra fastlege.
- De fleste fastlegene henviser på fornuftig grunnlag og er restriktive med hvem de henviser fordi det er knappe ressurser i øye-faget.
To års ventetid
Guldsten understreker at den store økningen hos avtalespesialistene skyldes lange ventetider på sykehusene.
- Det er opptil to års ventetid på øyelokkirurgi ved enkelte sykehus, og da må disse pasientene opereres andre steder.
- Men hvordan forklarer du den store økningen samlet sett i antallet inngrep?
- Delvis kan det skyldes eldrebølgen, og at vi også får flere aktive pensjonister som blant annet kjører bil, svarer Guldsten.
Mistenkelig stor økning
Leder av Øyelegeforeningen, Hilde Heger, synes økningen av øyelokkoperasjoner er stor.
- Inngrepet er jo en skjønnsmessig vurdering, og vi må ha såpass tillit til legene at de mener det er medisinsk indikasjon. Men jeg synes nok det er mistenkelig at økningen er stor, sier Heger, som er overlege ved øyeavdelingen på OUS Ullevål.
Mulig innskjerping
Medisinsk ansvarlig overlege ved øyeavdelingen på Sykehuset Vestfold Tønsberg, Karin Amlie Sandvand, opplyser at Helse Sør-Øst nå ser på om den medisinske indikasjonen skal endres.
- Det er store kapasitetsutfordringer innenfor øyehelsetjenesten, og det er viktig å prioritere de pasientene som risikerer å miste synet. Helse Sør-Øst vurderer nå en innskjerping av kriteriene for å få en slik operasjon dekket av det offentlige. Dette vil gjelde både avtalespesialister og sykehus, sier Sandvand.
Dagens Medisin 19/2013