
Klarsignal for PET-senter i Tromsø
Universitetssykehuset Nord-Norge vil kunne gjøre 3000 undersøkelser årlig når senteret åpner i 2017.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
I 2017 får Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) PET-senter for bildediagnostikk av blant annet kreft. Det ble klart etter at forprosjektet for senteret ble godkjent av styret i Helse Nord onsdag.
– Per i dag får vi fraktet radioaktivt merkede molekyler med privatfly fra Helsingfors. For hver leveranse får vi nok radioaktivt stoff til å undersøke åtte pasienter, så det er en kostbar affære. Når PET-senteret står ferdig, kan vi produsere stoffet selv. Det betyr at vi kan øke antall dager hvor vi tilbyr undersøkelsen og være mer fleksible, sier kvalitets- og forskningsdirektør Rune Sundset i Helse Nord.
I tillegg muliggjør senteret utredning av hjernesvulst, demenssykdommer som Alzheimer og Parkinsons, samt hjerteundersøkelser. Disse pasientgruppene kan ikke undersøkes med PET ved sykehuset i dag.
Seksdobler kapasiteten
For øyeblikket har sykehuset kapasitet til å gjøre 500 PET-undersøkelser årlig. Ifølge Sundset ligger behovet i helseregionen allerede i dag på det dobbelte. Basert på analyser fra Kunnskapssenteret, er dette tallet ventet å stige til 2300 innen 2020. Med to skannere i det nye PET-senteret, vil sykehuset ha en kapasitet på 3000 årlige undersøkelser.
PET-senteret er anslått å få et areal på rundt 4200 kvadratmeter, og prosjektet har en kostnadsramme på 536 millioner kroner. 70 prosent av denne summen ventes dekket av lån fra Helse- og omsorgsdepartementet. Gravearbeidet begynner i april 2015, og av tidshensyn skal råbygget oppføres parallelt med detaljplanleggingen av senteret.
– Det er absolutt et viktig poeng at bygget realiseres fort, så det kommer pasientene til gode så snart som mulig. Andre regioner har ikke kapasitet til å undersøke pasienter fra vår region, sier Sundset.
Dyreforskning skal inn i senteret
Driften av det nye PET-senter er anslått å koste 68 millioner kroner årlig. Til sammenligning viser beregninger gjennomført av Helse Nord at det ville kostet opp mot 96 millioner årlig i årene fram mot 2025 dersom man hadde videreført dagens situasjon, gitt ventet behovsvekst. Grunnen er at Helse Nord da måtte sendt pasientene til andre helseregioner, med tilbud fra private aktører.
I tillegg til PET-skannere, vil det nye senteret huse forskningsarealer for Universitetet i Tromsø og produksjonslokaler for Sykehusapotek Nord. Forskningsmiljøet vil blant annet gjøre PET-undersøkelser på smådyr i senteret. Sykehusapoteket vil bruke lokalene til å produsere cytostatika i senteret, samt delta i produksjonen av radioaktivt merkede molekyler til bruk i PET-undersøkelser.