Etter at en fabrikk eksplpderte i Kina i høst, må sykehusene rasjonere en type bredspektret antiobiotika, så det ikke skal bli tomt. Arkivfoto Foto:

Kan gå tomme for antibiotika – ber sykehusene redusere bruken umiddelbart

Statens legemiddelverk ber sykehusene umiddelbart redusere bruken av en type bredspektret antibiotika med 50 prosent.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I oktober 2016 eksploderte en fabrikk i Kina.
I ferd med å gå tomme
Den sto for produksjonen av det meste av virkestoffene som brukes i den bredspektrede antiobiotikaen Piperacillin/Tazobactam. Nå er det derfor oppstått mangel på denne medisinen i store deler av verden.

Denne brukes ved sykehus i hele Europa, i behandlingen av alvorlig syke pasienter med alvorlige infeksjoner som lungebetennelse, infeksjoner i bukhulen og blodforgiftning.

Man ser allerede tegn til at man er i ferd med å gå tom i Norge, ifølge Legemiddelverket.

Må redusere med 50 prosent
– Nå har vi akkurat hatt møte i Mangelgruppen, som er et samarbeid mellom SLV og OUS, og vi har besluttet å be sykehusene umiddelbart gå i samarbeid med sine infeksjonsmedisinere for å få redusert bruken med 50 prosent, sier fagmedisinsk direktør i SLV, Steinar Madsen.

–  Vi risikerer nemlig å gå helt tomme allerede i mai, dersom vi ikke reduserer umiddelbart, sier han.
Må finne alternativer
– Derfor må vi prøve å redusere bruken slik at de pasientene som har størst behov for dette legemidlet kan få behandling. Det kan være en usikker leveransesituasjon i hele 2017. Foreløpig har vi god forsyning av andre og tilsvarende bredspektrede antibiotika. Vi er alltid bekymret for at det skal oppstå en dominoeffekt  i en slik situasjon – ved at forbruket av andre antibiotika øker og at det dermed blir mangel på flere legemidler.
– Vi håper Norge kan få noen forsyninger fremover – men kanskje ikke mer enn 50 prosent av normalt forbruk. I samråd med infeksjonsmedisinere bør man  prøve å finne alternativ behandling for pasientene.

Powered by Labrador CMS