Helsejurist: – Konfliktlinjen i sykehusene vil opprettholdes

– Dette er eier og arbeidsgivers stemme, oppdragsgiveren til Spekter, og viser mye av arbeidsgiverpolitikken for sykehusene, sier jurist Anne Kjersti Befring.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ØDELEGGENDE: – Det er ikke et alternativ å fortsette konfliktlinja. Det er for kostbart og ødeleggende for utvikling av sykehusene, noe vi alle har et eierskap til, sier helsejurist Anne Kjersti Befring. Arkivfoto.

– Jeg synes det er trist å høre hvordan det fremsettes trusler om å kutte i mulighetene for å holde seg faglig oppdatert i en tid der medisinen utvikles i høyt tempo.

Det sier juridisk forsker ved Universitetet i Oslo, Anne Kjersti Befring, som tidligere var tidligere juridisk direktør i Legeforeningen.

Mandag startet forhandlingene om tariffavtaler for leger i Rikslønnsnemnda.
Her åpnet arbeidsgiverforeningen Spekters fagdirektør Cathrine Hennig for å fjerne visse motytelser til legene, som overlegepermisjon, dersom Legeforeningen vinner frem.
Dette bidrar ikke, mener Befring, til forsoning mellom partene:

– Det at oppdragsgiveren nå velger å eskalere konflikten ytterligere, gjennom slike utsagn, forteller at konfliktlinja vil opprettholdes. Trusler og beskyldninger er helt unødvendig for å belyse stridens kjerne om arbeidstid. 

– Muligheten for faglig oppdatering og fordypning er helt nødvendig for at arbeidsgiver skal kunne levere et helsetilbudet til befolkningen basert på oppdatert kunnskap. 
– Nå må de regionale helseforetakene og departementet sørge for at sykehusene har en forsvarlig arbeidsgiverpolitikk, med god dialog mellom arbeidsgivere og helsepersonell, mener Befring.  
– Uttalelser som viser manglende respekt for det verdifulle arbeidet legene og annet helsepersonellet gjør, til tross for flere år med kutt i kostnader til pasientbehandling, virker ødeleggende. 
Befring mener temaet «goder» primært gjelder lønnsnivået for Spekters oppdragsgivere, som hun sier har «ligget langt over ledernivået i resten av sektoren».

Det er merkelig at en part sier de vil ta noe bort fra en avtale mellom to parter. Anne-Kjersti Befring, helsejurist

– Mer av de samlede helseressursene må ned fra de som styrer arbeidsgiverpolitikken - til nivået for pasientbehandling.
– Det er ikke et alternativ å fortsette konfliktlinja. Det er for kostbart og ødeleggende for utvikling av sykehusene, noe vi alle har et eierskap til, fastslår Befring.

– Det er merkelig at en part sier de vil ta noe bort fra en avtale mellom to parter. Det krever enighet, tilføyer hun. 

Powered by Labrador CMS