Skal hjelpe el-overfølsomme

En arbeidsgruppe som ledes av Helsedirektoratet, skal vurdere tiltak som kan forbedre forholdene for el-overfølsomme mennesker.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Målet er å se på hva som må til for å styrke kompetansen i helsetjenesten om el-overfølsomhet, styrke forskningen på feltet og bidra til gode tiltak for dem som el-overfølsomme.
Hanssen tar saken
Stortingsrepresentant Laila Dåvøy (KrF) har nylig stilt spørsmål om hva regjeringen har gjort av forebyggende tiltak for å sikre at el-overfølsomme pasienter får behandling i el-sanerte rom i sykehus og rehabiliteringsinstitusjoner.
Til dette svarte statsråd Bjarne Håkon Hanssen at departementet vil vurdere om foretak bør innrede rom som passer for el-overfølsomme.
Nå har altså direktoratet satt ned en arbeidsgruppe.
Skal få hjelp
– Alle som mener de trenger hjelp fra helsetjenesten, skal kunne oppsøke den. Det er vår oppgave å få en god dialog, utrede hva plagene består i og forsøke å finne tiltak som kan hjelpe, sier Jon Hilmar Iversen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet og leder for arbeidsgruppen.
El-overfølsomhet er i dag ingen anerkjent medisinsk diagnose, men en betegnelse på en rekke helseplager som pasientene opplever kommer av ulike typer elektromagnetisk stråling.
Veiledning
Arbeidsgruppen består av representanter fra Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Statens strålevern og Foreningen for el-overfølsomme (FELO).
Gruppen mener veiledningsmateriell til helsepersonell om det som kalles sammensatte og uklare lidelser, må prioriteres. Kronisk utmattelsessyndrom (ME) og amalgamforgiftning er blant flere andre lidelser som også kan falle inn under denne betegnelsen.
Åpent sinn
– Det aller viktigste budskapet til helsepersonell er at man må ta pasientene alvorlig og gå inn i problemstillingen med åpent sinn. Tilnærmingen må være helhetlig og basert på grundige undersøkelser, sier Iversen.
Med støtte fra Helsedirektoratet har FELO utarbeidet og distribuert en publikumsbrosjyre, etablert en egen nettside og arrangert åpent fagmøte i 2006 og 2008.
I mars 2008 ble FELO godkjent som stønadsberettiget brukerorganisasjon.

Powered by Labrador CMS