LEI KONFLIKTER: Tillitsvalgt Eigil Fossum er lei konfliktene mellom hjerte-, lunge og karklinikken og Medisinsk klinikk og mener OUS-direktøren må rydde opp. Foto: Vidar Sandnes

Ber OUS-direktøren løse konflikten

Tillitsvalgt mener PCI-saken er et resultat av langvarig konflikt som går utover pasientbehandlingen og er svært belastende for ansatte.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

- Vårt hovedanliggende nå er en langvarig og komplett fastlåst konflikt mellom Medisinsk klinikk og Hjerte-, lunge og karklinikken som administrerende direktør Bjørn Erikstein ikke evner å løse, sier overlege og lokalt tillitsvalgt for PCI-operatørene på Ullevål, Eigil Fossum til Dagens Medisin.

Og han legger til:

- Dette går ut over pasientsikkerhet og pasientbehandling, og det er en stor belastning for alt personell som berøres av konflikten, sier Fossum.

Bakgrunnen for at han nå kommer med en svært tydelig oppfordring til direktøren ved Oslo universitetssykehus er at det hele spisset seg i høst da klinikkledelsen ved Hjerte-, lunge og karklinikken ved OUS med bare få dagers varsel bestemte at antall PCI-behandlinger på Rikshospitalet måtte økes for å "redde klinikkens totale budsjettresultat i 2018". Ullevål skulle redusere aktiviteten fordi de hadde høyere aktivitet enn budsjett. Konsekvensene ble blant annet at ventetiden for slik behandling økte på Ullevål og at en pasient fikk hjerteinfarkt i behandlingskøen.

Fylkeslegen etablerte fredag i forrige uke tilsynssak. Det skjedde etter at klinikkledelsen ved Hjerte-, lunge og karklinikken først hevdet at hjerteinfarktet ikke hadde noe med endringene å gjøre, og så senere sa at det kunne være en sammenheng. 

-Panikkartet og amatørmessig
- Det som skjedde 12. oktober i fjor fremstår for meg som panikkartet og amatørmessig. Det er noe av det mest meningsløse jeg har vært vitne til i min medisinske karriere gjennom 30 år, sier Fossum.

Han reagerer også på at klinikkledelsen begrunner endringene som ble gjort med økonomi overfor de ansatte, mens begrunnelsen som gis til Fylkeslegen og Dagens Medisin er en annen.

- PCI-saken føyer seg inn i rekken av saker hvor pasientsikkerheten settes kraftig på prøve. Derfor er det nå på høy tid at denne konflikten løses. Først og fremst av hensyn til pasientene, men også av hensyn til oss som jobber i systemet.

Et internt anliggende
Administrerende direktør Bjørn Erikstein ved OUS har tidligere avvist at det lå økonomiske motiv bak endringene. Han vil diskutere organiseringen ved sykehuset internt og ikke i Dagens Medisin.

- Det er aldri greit at det stilles spørsmål ved om pasientsikkerheten er ivaretatt, sier Erikstein til Dagens Medisin.

Han legger til at det er regelmessige møter og tidvis daglig kontakt mellom de to enhetene for å ivareta pasientene, spesielt når det gjelder behandling av pasienter med akutt hjertesykdom.

- Når det gjelder organisatoriske forhold i disse to klinikkene, eller i andre klinikker, finner jeg det mest naturlig at disse diskusjonene tas internt i sykehuset, sier Erikstein.

Powered by Labrador CMS