SNARLIG: Vi ber om en snarlig tilleggsanskaffelse for rusinstitusjonene som ikke fikk fornyet avtalene sine, samt en tilbakemelding om hva Helse sør-øst tenker om fremtiden for behandlingstilbudet ved disse institusjonene, skriver Bjørn Spæren sammen med Finn Arctander og Anne Malerbakken. .

Dette er ikke tiden for å spare

Pasienter med rusavhengighet og psykisk uhelse er en sårbar gruppe som fortjener det aller beste rusfeltet har å tilby.

Publisert Sist oppdatert
Finn Arctander

Det er med stor uro og bekymring at anbudsresultatene kunngjort mandag 21.10.24 fører til at pasientene ved våre tre institusjoner mister store deler av sitt behandlingstilbud. 

Manifestsenteret, Tyrili og Fossumkollektivet er og har vært sentrale aktører i rusbehandlingsfeltet og er troverdige, evidensbaserte, nytenkende og samtidig tradisjonsrike tilbud for mennesker som sliter med rusavhengighet og psykiske lidelser.

Vi synes det er vanskelig å forstå at kvalitet og mangfold i behandlingen ikke har blitt tillagt tilstrekkelig vekt og at pris har vært av så avgjørende betydning. Kvalitet koster, men det vil i det lange løp koste samfunnet mer å tilby tjenester med lav kvalitet.

Enestående mangfold

Anne Malerbakken

Brukerrådene mener at Manifestsenteret, Fossumkollektivet og Tyrili kan tilby en stabilitet, faglig styrke og et mangfold som er enestående i rusfeltet. Med mangfold menes at institusjonene har en stor bredde i tilbudet, herav ulike enheter som tilbyr ulik og skreddersydd behandling for den enkelte pasients behov, bl.a. kjønnsspesifikk behandling. Det handler om bl.a. traumer, selvskading, spiseforstyrrelser, og behov for desentraliserte avdelinger og ROP-lidelser

Institusjonene vi representerer har lang tradisjon i å tilby pasienter i TSB riktig og viktig hjelp. Vi har lange ventelister, fordi mange ønsker seg hit. Videre har institusjonene stor tillit i fagfeltet og blant pasientene og deres pårørende.

Brukerrådene spiller en sentral rolle og er også et moment i kravspesifikasjonene. Alle tre institusjonene har lang tradisjon når det gjelder brukermedvirkning på individ-, tjeneste- og systemnivå. Brukerrådene er med på å ivareta dette. Dette er ikke gitt og heller ingen selvfølge, derfor mener vi at det bør vektes tungt. I brukerrådene sitter representanter fra ulike organisasjoner, tidligere pasienter og innsatte og pårørende. Vi bidrar til å heve kvaliteten på tjenestene og vår stemme er en viktig del av den daglige driften, pasientsikkerheten, forskning og utvikling. Vi som sitter i brukerrådene VET at det nytter - dersom man får riktig hjelp, på riktig sted til rett tid.

Ikke tiden for å spare

Pasienter med rusavhengighet og psykisk uhelse er en sårbar gruppe som fortjener det aller beste rusfeltet har å tilby. Dette er ikke tiden for å spare, og vi som brukerråd er bekymret over at anbudsresultatene vil føre til en krise vi allerede kan forutse nå.

Vi ber derfor om en snarlig tilleggsanskaffelse for de som ikke fikk fornyet avtalene sine, samt en tilbakemelding om hva HSØ tenker om fremtiden for behandlingstilbudet ved disse institusjonene.

Brukerrådene ved Tyrili, Manifestsenteret og Fossumkollektivet står samlet i at anbudsresultatet er et alvorlig svik ovenfor fagmiljøene, tidligere, nåværende og potensielle pasienter, medarbeidere og pårørende. 

Det er den som har skoen på, som best vet hvor den trykker.

Teksten er sendt i brevs form til helseminister Jan Christian Vestre og administrerende direktør Helse Sør-Øst Terje Rootwelt. Det er ikke oppgitt interessekonflikter. 

Powered by Labrador CMS